Pénz- és tőkepiac

Öt év alatt duplázhat a Richter-papírok árfolyama

A Richter-részvény 120 százalékkal kerülhet feljebb 2024-ig, ami 17 százalékos évesített átlaghozamot jelentene.

Jelentősen megemelte a Richter Gedeon részvényének célárát a Jefferies, a korábbi 6800 forint helyett 7700 forintra várja az árfolyam emelkedését. A New York-i székhelyű befektetési bank ajánlása továbbra is vétel. Egy héten belül ez a második nagyarányú felminősítés,

a Bank of America múlt hétfőn 7580 forintra srófolta fel a Richter célárfolyamát.

A hétfői záróárhoz képest 15 százalékkal érhet többet a Richter-papír a Jefferies szerint, a prognózis teljesülése esetén az eddigi 7296 forintos maximumát is jócskán megdöntheti a kurzus.

A Jefferies középtávon is nagy értéket lát a Richterben, az átfogó gyógyszeripari elemzésében azon kevés társaság között szerepel, amely öt éven belül megduplázhatja árazását.

A Richter-részvény 120 százalékkal kerülhet feljebb 2024-ig, ami 17 százalékos évesített átlaghozamot jelentene.

Ennél magasabb megtérülésre egyetlen másik speciális gyógyszergyártótól sem számítanak a Jefferies szakértői.

Fotó: VG

A magyar gyógyszergyártó részvényei a jelentős felértékelődési potenciál mellett is egyre olcsóbbakká válhatnak a következő években. A 2019-es 14,5-es P/E-ráta idén 11,4-re, jövőre pedig 9,7-re ereszkedhet a Jefferies várakozása szerint, vagyis egy forint nyereségért tavaly még csaknem 15 forintot kellett fizetni, jövőre viszont már 10 forint is elég lehet.

A Jefferies optimizmusának fő oka a Vraylar csúcskészítmény, amelynek eladásai éves alapon 80 százalékkal nőttek azóta, hogy a bipoláris depresszió kezelésére is megkapta az alkalmazási engedélyt.

A termék értékesítése a becslésük szerint az évi 2,5 milliárd dollárt is elérheti, a royaltykifizetések a következő öt évben évente átlagosan 27 százalékkal növelhetik a Richter-EBITDA-t. A Vraylar után járó royalty hosszú távon nem lesz fenntartható a szabadalmi védettség 2028-ban esedékes lejárta miatt – figyelmeztetett a Jefferies.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Vraylar Richter célár jefferies
Kapcsolódó cikkek