Pénz- és tőkepiac

Újabb teszten remekelt a cariprazine

Jól szerepelt a Richter vezető terméke, a cariprazine az antipszichotikumok korábbi vizsgálatainak célzott kiterjesztésében, amelynek során a metabolikus megbetegedések kockázatát tesztelték.

Kifejezetten jól teljesített a Richter csúcskészítménye egy olyan célzott vizsgála­ton, amelyben az antipszicho­tiku­mok mellékhatásai közül a metabolikus megbetegedések kockázatát elemezték.

A Psychiatry Advisor szakportál által idézett, a brit Medical Research Council által megrendelt vizsgálatba 18 különböző anti­pszichotikumot, ski­zo­fré­nia-gyógyszert vontak be, és arra kerestek választ, hogy a szerek szedésének milyen a hatása a főbb metabolikus mutatókra, mint a testtömegindexre (BMI), a testsúlyra, a glükózszintre, valamint a koleszterinszintre.

Összesen 26 ezer beteg vizsgálati adatait hívták le – véletlenszerűen – az elérhető adatbázisokból.

Az érintettek átlagéletkora 35 év volt, a nemek megoszlása 57,5 százalék a férfiak javára, a legnagyobb etnikai csoportot pedig – 63,5 százalékkal – a fehér bőrűek képviselték.

Fotó: Shutterstock

A célzott vizsgálatokból kiderült,

nem váltott ki testsúlygyarapodást, sőt minimális csökkenést eredményezett a haloperidolkészítmény, míg a lista másik végén a clozapine állt, amelynek szedése átlagosan három kilogramm súlynövekedéssel járt.

A 18-ból nyolc készítmény – köztük a Richter által kifejlesztett termék – alkalmazása viszont egyáltalán nem volt hatással a kezeltek testsúlyára. Sőt, a cariprazine bekerült az öt legjobb olyan készítmény közé, amelynek az alkalmazása a legbiztonságosabbnak tekinthető a metabolikus megbetegedések kockázata szempontjából.

A vizsgálatok során abból a feltevésből indultak ki, hogy a skizofréniában szenvedő betegek egyharmada tapasztal a testsúlyváltozással kapcsolatos mellékhatásokat, ha pedig a betegség krónikus, akkor az elhízás gyakorisága már jóval magasabb: 69 százalék.

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

cariprazine Richter
Kapcsolódó cikkek