Pénz- és tőkepiac

A koronavírus azonnali hatásai

A koronavírussal kapcsolatos aggodalmak számos tőzsdei társaságot negatívan érintenek.

A koronavírus okozta járvány ellen védőoltás egyelőre nem létezik, de két antivirális szer is alkalmas lehet a gyógyításra. A Richter amerikai partnere, az AbbVie gyógyszercég HIV-fertőzés elleni szere – amely korábban a SARS és a MERS ellen is hatékonynak bizonyult – jöhet szóba a fertőzés kezelésére. A másik a Gilead Sciences amerikai biotechnológiai cég által az ebola ellen kifejlesztett, eddig hatástalannak bizonyult szer, amely lehet, hogy átalakítható koronavírus elleni szérummá.

A hírnek köszönhetően a hét elején a részvények árfolyama 7 százalékot emelkedett.

A koronavírussal kapcsolatos aggodalmak azonban számos tőzsdei társaságot negatívan érintenek. Az amerikai S&P 500 index legnagyobb vesztesei a kaszinóüzemeltetők voltak, a Wynn Resort (15 százalékos mínuszban is volt a részvény) bevételének a 75 százaléka származik Kínából, a Las Vegas Sands (10 százalékot esett a kurzus) bevételeinek pedig a 62 százaléka. A Dow Jones indexben a Boeing (8 százalékot esett az árfolyam) szenvedte el a legnagyobb visszaesést, amelynek Kínához köthető kitettsége 13 százalék volt a FactSet adatai szerint.

A tőzsdék közül főként a kínai került nyomás alá a koronavírus miatt, az egyhetes ünnep után hétfőn újranyitó sanghaji több mint 8 százalékot zuhant, bár az utóbbi két napban már tudott emelkedni az árfolyam. Amerika (illetve Nyugat-Európa) tőzsdéit is nyomás alá helyezték a vírus miatt, de pánikszerű eladások nem történtek a börzéken. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy

ezek a piacok jelentős ralin mentek keresztül az utóbbi időben, történelmi csúcsra erősödtek az év elején, aminek következtében a befektetők is óvatosabbá váltak.

A vírus lefutásával kapcsolatos bizonytalanság miatt azonban egyelőre nem lehet megmondani, hogy a következő hetekben, hónapokban milyen mértékű negatív mozgás lesz a tőzsdéken. Az viszont tény, hogy a múltban kirobbanó fertőző betegségek (például a SARS, a MERS, az ebola, a madárinfluenza) egyike sem okozott tartós mélyrepülést a tőzsdéken.

koronavírus tőzsde
Kapcsolódó cikkek