Pénz- és tőkepiac

A vírus nem kizáró ok

Az Union Biztosítónál megkötött utasbiztosítások a koronavírus-járvány okozta megbetegedésekre is érvényesek.

Az Union Biztosítónál megkötött utasbiztosítások a koronavírus-járvány okozta megbetegedésekre is érvényesek – mondta a Világgazdaságnak Szabó Tamás, a társaság utasbiztosítási üzletágának vezetője.

A biztosító csak akkor zárhatja ki az egészségügyi ellátás költségeinek kifizetését, ha olyan járványos betegséget kap el valaki, amelyre van kötelező védőoltás, ám a biztosított azt nem adatta be magának.

A koronavírusra még nincs védőoltás.

Miután Kína Hupej tartománya január 27-én felkerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium által a vírusfertőzés miatt utazásra nem javasolt térségek közé, a biztosító az ott-tartózkodás során kialakult megbetegedésekkel kapcsolatban csak akkor nyújt szolgáltatást, ha az nem hozható összefüggésbe a tiltás okaként megjelölt koronavírussal. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet Szabó Tamás – a karantén alá vont területeken nem oldható meg az egészségügyi ellátás biztosítói kontrollja, és a hazaszállítás is súlyos nehézségekbe ütközhet.

Fotó: AFP

Az Union üzletágvezetője szerint

  • a biztosító nem téríti meg a vírus miatt lemondott utazási csomagok, repülőjegyek és szállásdíjak okozta anyagi veszteséget,
  • és nem fizeti ki a járványügyi zárlat miatt felmerülő, extra költségeket (repülőjegy-átfoglalás, tartózkodás meghosszabbítása) sem.
  • Egyre többen kérnek információt, állásfoglalást a koronavírus-járvány miatt az Uniontól, bár a biztosítottak kevesebb mint 10 százaléka utazik Európán kívülre. Érdekes, hogy a biztosító közvetítésével a károsultak mintegy 50 százaléka nem baleset, hanem valamilyen betegség miatt fordul egészségügyi ellátó intézményhez.

    Union Biztosító koronavírus biztosítás
    Kapcsolódó cikkek