Pénz- és tőkepiac

Jelent a Google és a Twitter, indul az elnökválasztási kampány

A héten fontos európai és amerikai makroadatok mellett az amerikai elnökválasztási kampány is elindul lassan. A gigacégek gyorsjelentései lehet, hogy elsikkadnak most.

A z európai fellendülés az OTP szakértői szerint még vá­-rat­hat magára. Elemzői kom-men­tjükben megállapítják, hogy a negyedik negyedévben a vártnál is gyengébben teljesített az euróövezet, mivel a harmadik negyedévhez képest csak 0,1 százalékos volt a növekedés, noha a harmadik negyedéves adatot 0,2 százalékról 0,3 százalékra módosították.

Az OTP elemzői a vártnál rosszabb GDP-adatból arra következtetnek, hogy az övezet még nincs túl a növekedés lassulásán. A növekedés szerkezetét tekintve 2017 óta azt látjuk, hogy

a fogyasztás dinamikája viszonylag stabil maradt, de – a feldolgozóipari miatt – a nettó csökkenése a növekedés lassulását okozta.

A jövő héten érkező euróövezeti kiskereskedelmi adatok és több német konjunktúraadat együttesen pontosabb képet adhatnak arról, hogy rövid távon hogyan alakulhatnak a növekedési kilátások.

Módos Dániel, az OTP elemzője megállapítja, hogy bár a Brexit-megállapodás és a kereskedelmi háború részleges lezárása pozitív fejlemény volt az év végén, azonban a koronavírus, valamint Trump elnök vámokkal kapcsolatos fenyegetése a davosi Világgazdasági Fórumon a legrosszabbkor érkezett.

Az elemzői várakozások szerint a 2019-es 1,1 százalékról 2020-ra 1 százalékra lassulhat a üteme.

Azonban ha a kiskereskedelmi forgalom lassulásnak indult az euróövezetben, vagy Trump elnök beváltja a vámok kivetésével kapcsolatos fenyegetését, akkor a növekedési kockázatok inkább lefelé mutatnak.

A várakozások szerint 165 ezerrel bővülhet az amerikai nem mezőgazdasági álláshelyek száma, ami nagyjából egyensúlyinak tekinthető Módos szerint. Bár

2019-ben átlagosan 175 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság, lassulása konzisztens a gazdasági növekedés lassulásával.

A piaci várakozások szerint a munkanélküliségi ráta továbbra is 3,5 százalékon marad, az átlagkeresetek pedig 3 százalékkal növekedhettek januárban éves alapon. Előretekintve 2020-ban fontos kérdés, hogy a havi bővülés üteme megáll-e a 140-150 ezer fős szinten, vagy esetleg ennél is alacsonyabb lesz.

Az utóbbi esetben az OTP heti kitekintője szerint a Fed a vártnál is tovább tarthatja fenn a mostani kamatszinteket, de akár újabb kamatcsökkentés is elképzelhető. Az elemzői várakozásokban 2020-ban a 2019-es 2,2 százalékról 1,8 százalékra lassulhat a növekedés üteme.

Tovább részletek a Világgazdaság hétfői számában

dinamika OTP GDP fogyasztás heti makronaptár
Kapcsolódó cikkek