Pénz- és tőkepiac

Keretszerződést kötött az Európai Bizottság és a Magyar Fejlesztési Bank

Az Európai Összekapcsolódási Eszköz (Connecting Europe Facility, CEF) keretében a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) is lehetősége lesz arra, hogy részt vegyen egy közvetlen brüsszeli pályázat (CEF Blending Facility) lebonyolításában és vissza nem térítendő támogatás formájában úgynevezett vegyes-finanszírozású projekteket támogasson. Az együttműködésről szóló keretszerződést február 5-én kötötte meg az Európai Bizottság és az MFB.

Az Európai Bizottság (Bizottság) 2019 novemberében hirdette meg az alternatív üzemanyagok felhasználását és az európai vasúti forgalomirányítási rendszer telepítését támogató pályázati konstrukciót – olvasható a bank közleményében. A pályázat keretében összesen 198 millió eurót bocsátanak rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás formájában úgynevezett vegyes-finanszírozású projektek támogatására. A Bizottságnál megpályázható vissza nem térítendő támogatás mértéke a projekt jellegétől függően változó.

Az alternatív üzemanyagok felhasználásához az elszámolható költségek 10-20 százaléka erejéig igényelhető támogatás.

A most meghirdetett pályázati konstrukció lényege, hogy a Bizottság mellett a fejlesztési bankok finanszírozó partnerként vesznek részt a végrehajtásban, és különféle típusú pénzügyi eszközt kínálnak a projektek megvalósításához. A Magyar Fejlesztési Bank így az Európai Beruházási Bankkal és több európai ország fejlesztési bankjával együtt vesz részt a pályázat lebonyolításában.

Fotó: Máv Start Zrt.

Pályázatot egy vagy több tagállam, illetve az érintett tagállam(ok) egyetértésével valamely EU-tagállamban bejegyzett nemzetközi szervezet, közös vállalkozások, állami vagy magán-vállalkozások, vagy szervezetek egy finanszírozó fejlesztési bank támogatásával nyújthatnak be. A pályázás folyamata több lépcsős, a pályázat során a projektgazda és az MFB mindvégig szoros együttműködésben dolgozik. A támogatás iránt érdeklődő projektgazdák először az MFB-vel lépnek kapcsolatba, amely első körben elvégzi az egyes projektek előzetes szűrését, és dönt a projekt hitelképességéről.

A pályázati anyagokat a Bizottság értékeli és dönt a támogatás odaítéléséről.

A pályázati konstrukció folyamatos elbírálású, 2021. március 15-ig vagy a támogatási keret kimerüléséig folyamatosan van lehetőség pályázatok benyújtására.

 

Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Európai Bizottság alternatív üzemanyag Bank vasútfejlesztés uniós pályázat MFB
Kapcsolódó cikkek