Pénz- és tőkepiac

A járvánnyal kapcsolatos hírek az elsők

A várakozások szerint a koronavírus-fertőzések száma a jövő héten is világszerte nő, az amerikai kongresszus nyolcmilliárd dolláros vészhelyzeti költségvetést különíthet el, a kanadai jegybank kamatot csökkenthet.

A hétvégén is makrohíreket olvasókat minden bizonnyal sokkolta a kínai fel­dol­gozóipar februári teljesítménye. Az ország az elmúlt hetekben szigorú korlátozásokat léptetett életbe. A piaczárás után nyilvánosságra hozott adat szerint a beszerzésimenedzser-index 35,7 pontra esett vissza az előző hónapban mért 50,0 pontos adathoz képest. Ez sokkal sötétebb képet fest, mint az elemzői 46 pontos várakozás, még 2008-ban is csak 38,8 pontig jutott el az index.

Ahogy a mai reggelt is ez a hír uralja, úgy az elmúlt hét makrogazdasági eseményeit is elhomályosították a vírusról és az értékpapírpiaci pánikról szóló hírek. Az S&P még a pénteki visszapattanás mellett is 11 százalékos mínuszban zárt, ilyen gyenge teljesítményt 2008-ban láttunk utoljára. A várakozások szerint a koronavírus-fertőzések száma a jövő héten is világszerte nő, az amerikai kongresszus 8 milliárd dolláros vészhelyzeti költségvetést különíthet el, erről már a következő napokban szavazhatnak is.

A Fedtől nem várnak hirtelen változtatást a piaci szereplők, bár egyes vélemények szerint azonnali intervencióra lenne szükség a járványhelyzet gazdasági hatásainak enyhítésére. Összeül azonban, és valószínűleg kamatvágást jelent be a kanadai jegybank, mivel az ottani gazdaság rendkívüli nyomás alá került a zuhanó olajár miatt. Az amerikai elnökválasztási kampány is elérkezett következő fontos állomásához: holnap, a márciusi szuperkedden tizenhárom államban, köztük Kaliforniában is a választópolgárok döntéseire figyelünk. Az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi tárgyalások hivatalosan ma megkezdődnek, bár valójában nem valószínű, hogy bármelyik fél határozott lépésre szánná el magát az Európai Tanács júniusi ülése előtt.

A jövő héten érkező amerikai mun­kaerőpiaci adatok az OTP Elem­zési Központ várakozása szerint erősek maradnak. Az elemzők úgy látják, hogy a bérek továbbra is 3 százalék felett nőnek, a nem mezőgazdasági álláshelyek száma az egyensúlyi 140-150 ezret meghaladóan, közel 180 ezerrel bővülhet. Ezt erősíti az is, hogy az elmúlt hetekben beérkező tartós és új munkanélkülisegély-kérelmek száma tovább csökkent, vagy alacsony szinten maradt. A felsorolt adatok Módos Dániel szerint a reálgazdaság oldaláról várhatóan megerősítik a Fedet abban, hogy a mostani kamatszint egyelőre megfelelő. Az első negyedévből eddig beérkezett adatok alapján az Atlanta Fed 2,7 százalékos évesített negyedéves növekedést vár, de a kockázatok egyértelműen lefelé mutatnak, elsősorban a koronavírus negatív gazdasági hatásai miatt. Előretekintve az OTP szakembere szerint fontos lesz figyelni, hogy a beérkező bizalmi indexek hogyan alakulnak, és fontos kérdés, hogy a következő hónapokban a munkaerő-felvételi hajlandóság a vírus miatt hogyan alakul. A jövő héten érkező ISM feldolgozóipari PMI-adatok és a gyártói megrendelések részben választ adhatnak erre. Mindkét adat esetében romlásra számítanak az elemzők.

Európában a várakozások szerint az inflációs folyamatokban nem történt érdemi változás januárban, de az inflációs várakozások január közepe óta ismét 1 százalék alá csökkentek. Bár a bizalmi indexek – a német ZEW-et kivéve – javultak, azonban az eurózóna növekedésével kapcsolatos kockázatok az OTP heti összefoglalója szerint lefelé mutatnak. A német Bundesbank például felhívta a figyelmet, hogy a német gazdaságot pillanatnyilag leginkább a koronavírus okozta nehézségek fenyegetik, és az olasz kormány is jelezte, hogy a vírus miatt a vártnál gyengébb gazdasági növekedésre számít. A járvány hatása a mostani várakozások szerint globálisan ugyan súlyosabb, mint gondolták, de továbbra is az az alapvető várakozás, hogy csak átmeneti ideig tart. Ennek ellenére a csökkenő inflációs várakozások és a romló növekedési kilátások együttesen akár újabb monetáris lazítás felé mutathatnak. Mivel az EKB elnök asszonya elkezdte a monetáris eszköztár hatékonyságának felülvizsgálatát, amely valószínűleg az év első felében eltart, érdemi lépés csak az év második felének végéig tart. Módos Dániel szerint azonban azt is látni kell, hogy már annyira expanzív az EKB monetáris politikája, hogy bárminemű monetáris lazítás csak mérsékelt hatású lehetne, valójában fiskális politikával lehetne élénkíteni.

heti makronaptár
Ezek is érdekelhetik