Pénz- és tőkepiac

London, Párizs pluszban, Frankfurt mínuszban zárta a hétfőt

A jegybanki gazdaságélénkítő intézkedések reményében túlnyomórészt emelkedéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn. A BUX remek napot tudhat maga mögött.

  • A frankfurti DAX-index 0,27 százalékos mínuszban, míg
  • a londoni FTSE-100 mutató 1,13 százalékos pluszban,
  • a párizsi CAC-40 index pedig 0,44 százalékos emelkedéssel
  • fejezte be a kereskedést. Milánóban 1,50 százalékkal csökkent, Madridban viszont 0,21 százalékkal emelkedett az irányadó mutató.

    A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,49 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,32 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,28 százalékkal nőtt.

    Lendületet kapott a BUX

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 3,25 százalékos emelkedéssel zárt. Baráth Tibor a hétfői jelentős erősödés a pénteki túlzott esés korrekciója, valamint a BUX emelkedését segíthette az is, hogy a befektetők a jelek szerint a régiós papírok felé fordultak.

    Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 2,33 százalékos, az S&P 500-as index 2,26 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,34 százalékos pluszban állt.

    A múlt heti meredek veszteségek után hétfőn emelkedésre váltottak a tőzsdeindexek, bár a kereskedés erősen változékony volt, és jócskán jártak mínuszokban is a mutatók.

    Az új koronavírus által okozott járvány gyors terjedése miatti félelmeket azonban felváltották a gazdaságélénkítő monetáris intézkedésekbe vetett remények.

    A múlt héten korrekciós fázisba kerültek a vezető nyugat-európai és New York-i tőzsdeindexek, amelyek jelentős, 10 százalékot jóval meghaladó veszteségeket könyvelhettek el az előző hét záróértékeihez képest.

    Számos jegybank kamatot csökkenthet hamarosan

    A Goldman szerint muszáj enyhíteni azt a feszültséget, amit a koronavírus okoz a globális piacokon.

    Sokan tartanak attól, hogy recesszióba dönti a világgazdaságot a járvány. Az amerikai, a japán és európai jegybankok azonban segítséget ígértek a gazdasági következmények enyhítéséhez.

    Pénteken Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke közölte, hogy a Fed készen áll „a rendelkezésére álló eszközökkel fellépni a gazdaság védelmében”. Kuroda Haruhiko, a japán jegybank kormányzója pedig hétfőn kijelentette, hogy igyekeznek stabilizálni a piacokat, és biztosítják a szükséges likviditást nyíltpaci műveletek és eszközvásárlások révén.

    Olaj, arany, deviza

    A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára jelentősen emelkedett hétfőn a múlt heti lejtmenet után.

  • A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 4,93 százalékos pluszban, 52,12 dolláron,
  • az áprilisi szállítású WTI pedig 5,05 százalékos nyereségben, 47,02 dolláron forgott
  • kedd este, közép-európai idő szerint fél hat körül.

    A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 1,84 százalékkal, 1595,55 dollárra süllyedt.

    Egy euróért 1,11452 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 1,15 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

    európai piacok tőzsdezárás
    Kapcsolódó cikkek