Pénz- és tőkepiac

Új rekordon a lekötetlen betétek

Februárban új csúcsra, 9200 milliárd forint közelébe emelkedett a lakossági betétállomány. Rekordot döntött a folyószámlákon lekötés nélkül pihenő pénzek állománya és aránya is. A devizabetétek súlya viszont fokozatosan csökken a lakossági portfólióban.

Miközben a lakossági betétek állománya hónapról hónapra új csúcsokat döntöget, folyamatosan emelkedik a lekötés nélkül tartott pénzek aránya is a folyószámlákon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a lakossági betétek mennyisége 9166,3 milliárd forintot ért el 2020 második hónapjában, ami viszonylag erős, 7,6 százalékos éves bővülés eredménye. (A növekedési ütem ugyanakkor lassult némileg az egy évvel korábbi 8,6 százalékhoz képest.)

Az egyes betéti konstrukcióknál, illetve futamidőknél viszont igen változatosan alakult a kép az elmúlt egy évben. A látra szóló és a folyószámlabetéteknél például az átlagnál jóval magasabb, 12,5 százalékos éves emelkedést mutatott ki az MNB, ami szintén eddig még nem látott, 6726,9 milliárdos állományt eredményezett február végére. A lekötött betéteknél viszont már sokkal eltérőbb a kép. A pár évvel ezelőtt még a legnépszerűbb konstrukcióknak számító, éven belüli futamidőre lekötött betéteknél a februárig tartó tizenkét hónap alatt több mint 14 százalékkal zsugorodott az állomány, és mindössze 1264,7 milliárd forintot tett ki. A hosszú, de legfeljebb kétéves lejáratú betéteknél ennél is gyorsabban, 29,1 százalékkal olvadt egy év alatt a kimutatott mennyiség: igaz, ennek már nincsen túl nagy jelentősége, hiszen február végén alig több, mint 38 milliárd forintot tartott ilyen konstrukciókban a lakosság. A két éven túli futamidejű konstrukcióknál viszont folytatódott az elmúlt időszakban megfigyelhető, viszonylag gyors állománybővülés: itt egyéves időtávon 12 százalékkal, 1136,7 milliárd forintra duzzadt a kimutatott mennyiség. A devizabetétekre változatlanul viszonylag kevés figyelem irányul a lakosság részéről, a második hónapban regisztrált, 1256,3 milliárd forintnak megfelelő állomány nem egészen 4 százalékos bővülést tükröz.

A folyószámlákon pihentetett pénzek gyors mennyiségi bővülése nyomán az arányuk is egyre meghatározóbb a lakossági betéteknél: februárban már elérte a 73,4 százalékot, miközben egy évvel azelőtt még „csak” 70, 2018 elején pedig valamivel 66 százalék felett mozgott. Az éven belüli futamidőre lekötött betétek részesedése viszont egyetlen év alatt 3,5 százalékponttal, 13,8 százalékra esett vissza, miközben az éven túli konstrukcióké összességében 12,8 százalékra nőtt a megelőző évi 12,5-ről. A devizabetétek súlya folyamatosan olvad a portfólióban, idén februárban már csak 13,7 százalékot ért el.

A lekötés nélküli folyószámlabetétek intenzív térnyerése persze nem túl meglepő, hiszen a pénzügyi szolgáltatóknál elérhető kamatok rendkívül alacsony szinten stabilizálódtak az elmúlt években. A forintbetéteket vizsgálva az MNB a szerződésekben rögzített, átlagos kamatoknál csak az egy és két év közötti lejáratú konstrukcióknál rögzített évi 1 százaléknál magasabb értéket az idén februárban, miközben a folyószámlabetéteknél már 0,02 százalékos átlagot mértek.

Ezek is érdekelhetik