Pénz- és tőkepiac

Rápihentek az aranyralira a spekulánsok

Lényegesen javultak a fundamentumok a nyersolaj piacán.

Lényegesen javultak a fundamentumok a nyersolaj piacán az elmúlt hetekben, s ez jelentős áremelkedéshez vezetett. A spekulatív nettó vételi pozicionáltság a Brent és WTI kontraktusaiban 16 hetes csúcsra ugrott. Az optimizmus elsősorban a WTI piacán volt látható, ahol a pozicionáltság a háromszorosára, húszhavi csúcsra nőtt. A Brent iránti érdeklődés sokkal szerényebb volt, aminek az egyik oka, hogy nem fizikai leszállítású kontraktusról van szó. Így a múlt hónap tároláskapacitási gondjai miatt nem alakult ki pánikhelyzet a határidős piacán, mint a WTI esetében, ahol a spekulatív tőke összpontosul. Noha a helyzet a WTI piacán még nincs túlfeszítve, a vételi pozicionáltság ilyen látványos megugrása lehetőséget nyithat egy intenzívebb korrekciónak.

A két kontraktus között minimálisra, két dollár körülire csökkent a különbség. Mindkét olajtípusnál a 35 dolláros szintet kell figyelnünk, miközben a héten több nagy olajtársaság (Total, BP, Chevron) is az éves közgyűlését tartja. A befektetők most láthatják, miként értékelik a legnagyobb olajmultik a jelenlegi piacot és a kilátásokat. A közgyűlési hírek hirtelen árfolyammozgásokat válthatnak ki.

A fémek határidős piacán a rézkereskedők voltak a legkevésbé pesszimisták. Március közepe óta folyamatosan drágul a réz, amit a kínai lakáspiaci és építkezési adatok és a koronavírus-helyzetről érkező biztató hírek egyaránt segítettek. A nettó shortok 26 százalékkal, 9,7 ezer kontraktusra estek, és a piaci erők (short/long) kiegyensúlyozódni látszanak.

Az ezüst 14 százalékos ralija segített a spekulatív nettó vételi kitettséget 54 százalékkal, 21 ezer kontraktusra bővíteni, ezzel szemben az aranyspekulánsok nem növelték lényegesen határidős kitettségüket. Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek eszkalálódása ellenére és a további monetáris lazítás lehetősége miatt a nettó vételi kitettség továbbra is 173 ezer kontraktus, ami közelít a 11 hónapos mélyponthoz. A hedge fundok, úgy tűnik, elbizonytalanodtak az aranyat illetően, és visszafogták a tűzerőt addig, amíg kissé tisztul a kép.

WTI nyersolaj Brent
Kapcsolódó cikkek