Pénz- és tőkepiac

Válság idején felülteljesítik a piacokat az ESG-termékek

Előretörtek az utóbbi időben a zöldbefektetések: a fenntarthatóság nemcsak a környezetvédelemre, hanem a tervezhető – magasabb – hozamra is érvényes. Ezek a befektetési eszközök krízis idején is megállják helyüket.

Globálisan 1-1,5 százalékkal teljesítették felül idén a piacot a vezető társadalmi és környezettudatos (ESG) termékek – közölte Szigetvári Dániel, az Aegon Magyarország port­fó­lió­­-menedzsere. A szakértő a Bu­da­pesti Értéktőzsde (BÉT) e-Aka­dé­miájának múlt heti előadásán kiemelte:

A 2010-es évek elején húszmilliárd dollár volt a zöldbefektetések teljes eszközértéke, ez mostanra százmilliárd dollárra nőtt világszerte.

Az online konferencián arra keresték a választ, hogy hogyan hatott az újabb válság az ESG befektetési termékek piacára. Az Aegon portfóliómenedzsere az online előadáson kifejtette, hogy a fejlődő piacokon, India, Kína esetében a fontosabb ESG-szereplők felülteljesítése még szembetűnőbb. Az alacsony kockázatú ESG-befektetések a többi közt azért népszerűek, mert tartásukkal a piaci lejtmenetek hatása korrigálható vagy minimálisra csökkenthető.

Fotó: VG / Kallus György

A zöldbefektetések mind nagyobb súlyát Szigetvári szerint az is alátámasztja, hogy a világ egyre több tőzsdéjén válik kötelezővé az úgynevezett ESG-riportálás.

Az ezredforduló hajnalán még csak két-három börze követelt ilyesfajta fenntarthatósági jelentést a tőkepiacra újonnan lépő cégektől, mostanra már 16 börze kötelezi erre az új szereplőket.

Két éve például már az S&P 500-tagok négyötöde tette közzé saját ESG-jelentését, ugyanez az arány 2011-ben még csak 20 százalék volt.

A portfóliómenedzser azzal fejezte be gondolatait, hogy az ESG-befektetések köréből nem zárhatók ki az olyan, klasszikusan nem fenntartható iparágat képviselő cégek sem, amelyek saját szektorukban kiemelkedő környezetvédelmi, társadalmi intézkedéseket hajtanak végre, ezért kerülhet olajipari vagy akár bányászati cég is a zöldbefektetések körébe. A BÉT 2019-es ESG-szerepvállalást elismerő díját épp a Mol kapta, a társaság két évtizede hiteles adatokkal támasztja alá fenntarthatósági intézkedéseit.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

fenntarhatóság tőzsde MNB eAkadémia Aegon zöld befektetések ESG
Kapcsolódó cikkek