Pénz- és tőkepiac

A piac egy része már az újabb viharra készül

A jelek szerint teljes sebességgel rohannak előre a befektetők, de közben igyekeznek bebiztosítani magukat: egyszerre erősödnek a kockázatos és a menedéktermékek.

Furcsa rali ez a mostani: miközben a technológiai részvények közül néhány újabb és újabb történelmi csúcsot ér el, múlt pénteken egyetlen nap alatt 1,3 milliárd dollár értékű tőke érkezett a legnagyobb aranyalapú tőzsdén kereskedett alapba (ETF-be).

Ennyire erős negyedévet 80 éve nem látott az S&P 500 index, miközben nem csillapodik az érdeklődés a hosszabb lejáratú amerikai értékpapírok iránt sem.

A múlt pénteki statisztikák szerint négy hete először emelkedett a nettó bull pozíciók aránya az arany származtatott termékeiben, az ismert aranyba fektető ETF-ek pedig júniusban 55,6 tonnával növelték kitettségüket.

Szerda délben a keresleti rohamnak is köszönhetően már 1777 dollárt kellett adni egy uncia aranyért.

Fotó: AFP

Az arany vásárlói egyrészt a Fe­de­ral Reserve és más központi bankok múlni nem akaró pénznyomtatásával érvelnek, ami várhatóan tartósan negatív sávban tartja a reálkamatokat, másrészt arra számítanak, hogy egy újabb tőzsdei eséskor a nemesfém már nem fog veszíteni az értékéből a margin callok miatt, hanem visszaszerzi defenzív jellegét.

A negatívvá váló amerikai kötvényhozamok azért is előremutatók, mert a piac már ezt árazza, ha rövid távon dezinflációra, középtávon hirtelen megélénkülő árnyomásra szá­mít. Az „erről már nehogy lemaradjunk” stratégiát követők csak az elmúlt héten mintegy 10 milliárd dol­lárt fektettek amerikai kötvényalapokba, és kifejezetten a húsz évnél hosszabb lejáratokat keresték. Az iShares 20+ ETF-ébe, amely a hátralévő átlagos futamidő hossza miatt – kamatemelés esetén – kockázatos eszköznek tekinthető, 600 millió dollár friss tőke érkezett.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

S&P500 arany tőzsde
Kapcsolódó cikkek