Pénz- és tőkepiac

Csökkenhet az OTP súlya

A jelenleginél kisebb súllyal szerepelhet júliustól a régiós CEEplus indexben az OTP a benchmarkot számító varsói tőzsde előzetes dokumentációja alapján. Bár a tényleges arányok az egy hét múlva esedékes felülvizsgálatig még változhatnak, több hazai társaság biztosan kihullik a részvénykosárból.

Július elsején első alkalommal módosul a tavaly szeptemberben indított, hét régiós ország részvényeit tartalmazó indexkosár, a CEEplus összetétele.

A Varsói Értéktőzsdén számított index portfóliójának változása a magyar társaságokat is érinti, leginkább az OTP-t, amely eddig 8,9 százalékos súlyával az index legnagyobb tagja volt, jú­liustól azonban – a Varsói Értéktőzsde dokumentációja szerint – már csak 7,6 százalékkal veszik figyelembe a hazai bankpapírt, az első helyet a prágai tőzsdére is bevezetett szektortárs, az Erste veszi át az indexben.

Az élmezőnyben komolyabb változás még a cseh Avast IT-biztonsági cég 1,4 százalékpontos felülsúlyozása, a top tízben azonban ezzel együtt sincs új belépő.

Fotó: Shutterstock

A CEEplus index aktuális összetételét az előző napi záróértékek alapján állapítja meg a varsói börze, a június végén esedékes éves átsúlyozásról szóló dokumentáció azonban még az előzetes, pro forma számokat tartalmazza, mert még a május 29-i árfolyamokkal kalkulált a – magyarázta a Világgazdaságnak Nagy András, az Erste elemzője. Közvetlenül az átsúlyozás előtt az előző napi záróértékekkel fogják átszámolni a súlyértékeket, a tényleges új arányok ezért várhatóan el fognak térni a most közzétettől.

Az OTP árfolyama euróban számolva több mint 10 százalékot emelkedett május 29. óta, így a bankpapír súlyában sokkal kisebb valós eltérést láthatunk majd, mint amekkorát a mostani kép sugall

– tette hozzá a szakértő.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

tőzsdeindex OTP index átsúlyozás CEEplus
Kapcsolódó cikkek