Pénz- és tőkepiac

Egy hónapon belül tizedelik a Duna House részvényeket

A Duna House vezetőségének áprilisi határozata óta nem sok szó esett a részvények felosztásáról, de a folyamat a járványhelyzet ellenére sem állt le. Pár héten belül érkeznek a kisebb címletű papírok.

Egy hónapon belül végrehajtja a Duna House a csaknem 3,5 millió 50 forint névértékű törzsrészvénye felosztását – közölte a Világgazdasággal Schilling Dániel, a Duna House gazdasági igazgatója. A tizedelés után az ingatlanközvetítő alaptőkéje majdnem 35 millió 5 forint névértékű törzsrészvényből áll majd, kiegészülve az osztalékelsőbbségre jogosító értékpapírokkal. Ez már a vállalat április 17-től hatályos alapszabályából is kiderül, amely tegnap délben jelent meg a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Schilling Dániel arról beszélt, hogy a lépés segítheti a likviditást. „Az a várakozásunk, hogy a kisebb címletű részvények növelhetik a tőzsdei forgalmat – mondta. – Nehéz megbecsülni, milyen mértékben érvényesülnek majd a várt pozitív hatások a járványhelyzet nyomán megváltozott befektetői környezetben.” Arról viszont a társaság vezetése nem tárgyalt, hogy a koronavírus-járvány miatt esetleg elhalasztanák a részvényfelaprózást, bár igaz, hogy egy átmeneti időszakban nem erre összpontosított a vállalat. A DH menedzsmentje még áprilisban az elmaradt közgyűlés helyett, saját hatáskörben döntött az A sorozatú részvények felosztásáról.

Fotó: VG / Földi D. Attila

Schilling Dániel az ingatlancég piaci kilátásaival kapcsolatban optimistán nyilatkozott.

Úgy látjuk, hogy a hitelezésben a visszaesés nem drámai, az pedig igen kedvező, hogy a vásárlói érdeklődés az elmúlt hetekben a járványhelyzet előttinél is magasabb szintre tért vissza

– fejtette ki.

Mindezt a korlátozások időszakában elhalasztott kereslet újbóli megjelenésével magyarázta. A csoport lengyel leányvállalatánál még a magyar működésnél is gyorsabb visszarendeződést mérnek. Úgy látják, ezeken az ingatlanpiacokon meg tudott valósulni a hirtelen élénkülés, vagyis a V alakú visszarendeződés.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

felaprózás Duna House tőzsde ingatlan részvényfelosztás split DH
Kapcsolódó cikkek