Pénz- és tőkepiac

Ingatlancéggel bővül a BÉT-kínálat

Egyelőre zrt.-ként vezetik be a BÉT-re a SunDell részvényeit, az ingatlanfejlesztő később SZIT-ként működne, osztalékot azonban egy ideig még nem valószínű, hogy fizet.

A mai nappal kerül be a Budapesti Értéktőzsde terméklistájára a SunDell Estate Zrt. egymillió darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvénye. A bevezetést nem követi nyilvános ajánlattétel, és azt sem tudni, mikor kezdődik a kereskedés a BÉT Standard kategóriájába igyekvő ingatlanfejlesztő részvényeivel.

 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A tervek szerint a szabályozott ingatlanbefektetési társasági (SZIT) formára váltó SunDell ingatlanfejlesztő cégek és magánszemélyek tulajdonában áll: 10 százaléknál nagyobb pakettje van a kibocsátó negyedét birtokló GOPD Nyrt.-nek, a Filatina Kft.-nek (22 százalék), Rizó Mihálynak (15,5 százalék), valamint a Green Rose Kft.-nek (12,5 százalék).

A vállalat tavaly 7,67 milliárd forint árbevétel mellett 2,1 milliárd forint üzemi eredményt és 2 milliárd forint nettó eredményt ért el, a mérlegfőösszege 34,5 milliárd forint. A cég két jogelődje – F. Lloyd Zrt. és GreenVillage Zrt. – tavaly októberben olvadt be a SunDellbe, az azt megelőző két évben a kibocsátónak bevétele nem keletkezett, 2017-ben és 2018-ban is veszteséges volt. A SunDell tavalyi bevétele döntően a tavaly nyáron befejeződött Nerium Park lakásainak eladásából keletkezett.

Az adóhatóság tavaly január óta szabályozott ingatlanbefektetési előtársaságként tartja nyilván a SunDellt, de mint a cég jelezte, ha az idén nem történik meg a SZIT-té alakulás, akkor az elővállalkozási időszakra eső társasági és helyi iparűzési kétszeresét kell befizetniük, összesen 1 milliárd forint értékben. A SZIT-té váláshoz feltétel a minimum 25 százalékos közkézhányad, ennek teljesítéséhez a jelenlegi részvényesek értékesítenek majd a papírjaikból.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

SunDell BÉT tőzsde
Kapcsolódó cikkek