Pénz- és tőkepiac

Nagyot nyert az Amazon és az eBay

A gazdasági sokkok következtében egyes iparágak elveszíthetik korábbi szerepüket.

A gazdasági sokkok következtében megváltozó környezetben egyes iparágak elveszíthetik korábbi szerepüket, és újak léphetnek a helyükre, vagy a már lendületben lévő szektorok kapcsolhatnak nagyobb fejlődési ütemre. Az IT-szektor, a digitalizáció és ezzel kapcsolatban az online egyértelmű nyertese a koronavírus-járvány következtében átmenetileg vagy tartósan megváltozó fogyasztói szokásoknak, gazdasági változásoknak.

Az otthon maradás miatt fogyasztók milliói jelentek meg vagy aktivizálódtak újra a digitális térben, és valószínűsíthető, hogy a tendencia hosszabb távon is fennmarad.

Az online kereskedési tér két vállalatóriása, az Amazon és az eBay nagy nyertese volt az elmúlt hónapoknak, és bár mindkettő árfolyama együtt szakadt a piaccal a február–márciusi korrekcióban, onnan gyorsan talpra álltak, és új történelmi csúcsra emelkedtek. Az Amazon a digitalizáció fokozatos térhódításával már az elmúlt tíz év sztárjaként meghússzorozta árfolyamát. Az eBay a koronavírus-járvány időszakában kapott igazán szárnyra. Érdemes lehet kicsit megvizsgálni a két üzleti modell közti különbözőségeket, ugyanis nem véletlen a két vállalat értékeltségi különbözősége. Míg az eBay az egy részvényre jutó előretekintő eredményének 14-szeresén forog a tőzsdén, addig az Amazonért a 115-szörösét fizetik.

Az Amazon egy digitalizált platformú globális online kereskedelmi cég, amely saját raktárakkal és készletezéssel rendelkezik, ami természetesen tetemes többletköltséggel járt a cég számára, de egyúttal többletgaranciát is biztosít a minőségben és a szállítási kondíciókban. Az eBay ezzel szemben egy webhely által biztosított digitális piactér, online felületen működő eladói-vásárlói platform, ahol a virtuális térben találkozhatnak a vevői és az eladói igények. Az elmúlt években egyre népszerűbbé váló adok-veszek kereskedési felületen céges termékpaletták is megjelentek, és a forgalomnak nagy impulzust adott a koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén és a távolságtartással kapcsolatos szabályozások.

 

STRATÉGIA online vásárlás IT-szektor eBay Amazon
Kapcsolódó cikkek