Pénz- és tőkepiac

A biztonságot keresik a befektetők

Az előző havihoz hasonlóan magas májusi tőkebeáramlás miatt stabilizálódni látszik az európai befektetési alapok helyzete. Az idei értékesítési mérleg ezzel ismét pozitív tartományba fordult, ez azonban főként a kevésbé kockázatos pénzpiaci eszközök iránti kiemelt érdeklődésnek köszönhető.

Újabb jelentős tőkebeáramlással folytatódott májusban az európai befektetési alapok helyreállása a járványhelyzet okozta kora tavaszi sokkot követően. A befektetők az áprilisival megegyezően 84 milliárd euróval növelték kitettségüket az eszközosztályban – derül ki az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének (EFAMA) aktuális havi összesítéséből. A befektetési jegyek iránti bizalom stabilizálódásában minden bizonnyal szerepet játszott a pandémia miatt elrendelt korlátozások enyhítése is a kontinensen.

Az optimistábbra forduló piaci hangulat a hozamoknak is kedvezett, az előző hónapban elkönyvelt 782 milliárd eurós visszapattanáshoz képest szerényebb mértékben, összesen 145 milliárd euróval gazdagították a befektetőket az árfolyammozgások.

Az EFAMA 29 tagszervezetéhez tartozó alapkezelőknél lévő ezzel 1,4 százalékkal, 16 830 milliárd euróra emelkedett.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Minden eszközkategória pozitív nettó értékesítési mérleggel zárta az utolsó tavaszi hónapot, a friss tőkebeáramlás megoszlása alapján azonban továbbra is a megfontoltság jellemzi az európai megtakarítókat. Ezt támasztja alá, hogy a legtöbb pénz a kisebb rizikójú kötvény- és pénzpiaci alapokba érkezett. Az előbbiből 27, az utóbbiból csaknem 32 milliárd eurót helyeztek el a portfóliómenedzsereknél. Ezúttal kisebb érdeklődés mutatkozott a részvényeszközökbe fektető alapok iránt, a kategória 7,6 milliárd eurónyi forrást vonzott be az áprilisi 10 milliárd euróval szemben. A mindhárom főbb eszköztípusból válogató vegyes alapok nettó értékesítése kétmilliárd eurós többlettel zárult az előző havi szerény, 300 milliós visszaváltás után. Az ingatlanalapokba májusban két és fél milliárd euró áramlott, ami majdnem 50 százalékos emelkedést jelez az áprilisi volumenhez képest.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

részvény EFAMA befektetési alapok kötvény
Kapcsolódó cikkek