Pénz- és tőkepiac

Elérte célját az ÁSZ intézkedése, kaphat közpénzt a DK

Újra kaphat költségvetési támogatást a Demokratikus Koalíció. A DK megragadta az esélyt, és 2019-re vonatkozóan dokumentumokkal igazolta, hogy kialakították a törvényes gazdálkodás alapvető kereteit. Ezzel a párt megteremtette a lehetőséget a vagyonmegóvási intézkedés, vagyis a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonására. Az ÁSZ egyúttal tudomásul vette a DK intézkedési tervét, amelyet a párt a 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzés megállapításai alapján állított össze. Ebben a DK elnöke kinyilvánította, hogy helyreállítja a párt gazdálkodásának törvényességét.

Az Állami Számvevőszék 2020. május 21-én jelentette be, hogy a törvényes gazdálkodás megteremtése érdekében kezdeményezi a Demokratikus Koalíciót megillető költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését. Az ÁSZ tájékoztatta a DK elnökét, hogy milyen – a 2019-re vonatkozó – dokumentumokkal igazolhatja az ÁSZ felé azt, hogy helyreállította a párt törvényes gazdálkodásának kereteit.

A Demokratikus Koalíció megragadta az esélyt, és a megadott határidőben dokumentumokat, adatokat adott át az Állami Számvevőszéknek. Az ellenőrzés törvényes lefolytatásáért felelős felügyeleti vezető értékelése szerint

a DK által benyújtott dokumentumok igazolják, hogy a pártnál megteremtették a törvényes gazdálkodás alapvető kereteit.

Az ÁSZ egyúttal tudomásul vette a DK intézkedési tervét, amelyet a párt 2017-2018-ra vonatkozó számvevőszéki ellenőrzés megállapításai alapján állított össze. Az intézkedési tervben a DK elnöke által meghatározott feladatok alkalmasak a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok kijavítására, illetve jövőbeli elkerülésére.

Fotó: MW

Mindezek alapján az ÁSZ visszavonta a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó intézkedését, a DK nem veszít pénzt, hozzájuthat a költségvetési támogatásához.

Erről az ÁSZ tájékoztatta a párt elnökét és az intézkedést foganatosító Magyar Államkincstárat.

Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a 2019-re vonatkozó értékelése arra irányult, hogy a DK-nál adottak-e a törvényes gazdálkodás alapvető keretei. Az ÁSZ a törvényi előírásnak megfelelően kétévente ellenőrzi a pártok gazdálkodásának törvényességét, így a következő 2019-2020-ra vonatkozó ellenőrzésnél értékeli majd, hogy a DK valóban a törvényi előírásoknak megfelelően gazdálkodik a közpénzekkel, illetve az egyéb támogatásokkal.

Az Állami Számvevőszék célja a közpénzügyek javítása, így a Demokratikus Koalíciónál kezdeményezett intézkedés célja a DK törvényes gazdálkodásának elősegítése volt. A törvényben meghatározott tanácsadó tevékenysége keretében az ÁSZ számos eszközzel – elemezésekkel, öntesztekkel, konzultációs lehetőséggel – támogatja a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodásának törvényességét. Az ÁSZ a törvényi keretek között támogatást nyújt minden együttműködő ellenőrzött szervezetnek a közpénzügyek fejlesztése érdekében.

demokratikus koalíció Állami Számvevőszék (ÁSZ) költségvetési támogatás
Kapcsolódó cikkek