Pénz- és tőkepiac

Egységes európai fizetési rendszer indul

Egy páneurópai fizetési rendszer kialakításán dolgoznak német, francia, holland, belga és spanyol bankok. Az új szisztéma, amelynek elindítását 2022-re tervezik, kiváltaná a nemzeti kártyarendszereket, és a fizetési megoldások határokon átnyúló elfogadottságát biztosítaná. Az Európai Központi Bank is támogatja a kezdeményezést, amely elősegítheti az európai fizetési piac függetlenedését.

Bejelentették az eurózóna 16 bankja által megalapított Európai Fizetési Kezdeményezés (EPI) projekt hivatalos elindulását a múlt csütörtökön.

A kezdeményezők egy egységes páneurópai fizetési rendszer kialakításán dolgoznak, amely az egész kontinensen elfogadottságot biztosítana a felhasználóknak.

A tervek szerint

az új platform támogatja egyebek között a kártyás fizetést, a mobiltárcát (vagyis a digitális alkalmazást, amely alkalmas mobilfizetésre), az online fizetést, a felhasználók közötti (peer-to-peer) átutalási tranzakciókat és a készpénzfelvételt.

Emellett az EPI megteremti a fizetési megoldások közötti átjárhatóságot is – nyilatkozta a Világgazdaságnak Egri Szilvia, a Fintech Group stratégiai elemzője.

Fotó: Shutterstock

A fizetési rendszert a tervek szerint 2022-ben üzemelik be,

első lépésként az alapító szervezetek egy ideiglenes társaságot hoztak létre brüsszeli székhellyel. A központi irányító testület feladata az lesz, hogy kialakítsa a projekt műszaki és működési ütemtervét és kezdeményezze az implementációt.

Az új rendszer az Európai Központi Bank kezdeményezésében 2018 novemberében indult azonnali fizetési infrastruktúra szolgáltatásra (TIPS) támaszkodna, mivel visszavetné az EPI elterjedését, ha teljesen új rendszert dolgoznának ki. Ezért a szakértő szerint az infrastruktúrát úgy célszerű kialakítani, hogy az Európában használatos mobilfizetési megoldásokkal integrálni lehessen. Az új rendszer sikerét befolyásolja majd az is, hogy milyen mértékben alkalmas az euró mellett más devizák kezelésére. Az EPI-nek megfelelő ügyfélélményt is biztosítania kell a jelenlegi érintéses kártyás vagy mobilfizetési megoldások terén.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

európai fizetési rendszer Európai Fizetési Kezdeményezés Európai Központi Bank TIPS
Kapcsolódó cikkek