Pénz- és tőkepiac

Masszív profit várható ismét az OTP-nél

Pénteken hajnalban jelent a második negyedévről az OTP, majd a délelőtti sajtótájékoztató fókuszában egész biztosan az éves kilátások állnak majd. Ismét profitábilis lesz a csoport, de a válság még csak most kezdődött.

Az első negyedévet négymilliárd forintos veszteséggel zárta az OTP-csoport, a 17 százalékkal javuló működési eredményt elsodorták a drasztikusan megugró kockázati költségek, valamint a 35,9 milliárd forintra rúgó egyszeri tételek. A második negyedévre is vonatkozóan Csányi Sándor júniusban egy interjúban közölte, hogy

az OTP az év hátralévő részére csökkenő kockázati költségekkel számol, ezért az első negyedéves, rekordmagas, 91,69 milliárd forintos tétel megismétlése nem várható.

A céltartalékképzés azonban ebben a negyedévben is legalább a tavalyi tízszerese lehet, a szerdán publikált elemzői konszenzus, amely a menedzsment előrejelzésére támaszkodik, 51,47 milliárd forintot vár.

Fotó: VG

Az Erste Befektetési Zrt. várakozásai szerint a gyengébb gazdasági aktivitás nyomás alá helyezte az OTP bevételi sorait. Ez véleményük szerint legszembetűnőbben a nettó díjak és jutalékok sorban fog megmutatkozni, amely negyedéves szinten is bevételcsökkenésről tanúskodhat. A nettó kamatbevétel a kisebb volumen és az alacsonyabb kamatmarzsok (orosz és ukrán kamatvágás) hatására szintén visszaeshetett az előző negyedévi értékhez képest. Az összes bevétel szintjén viszont éves alapon bővülést várnak,

a tavalyi második negyedéves 259,3 milliárd forintról 280,5 milliárd forintra emelkedhetett a bevételi sor.

Ez nagyjából megegyezik a konszenzusban szereplő 282,72 milliárd forinttal, ami ebben a nehéz időszakban is 9 százalékos emelkedés lenne éves alapon.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

OTP Csányi Sándor működési eredmény
Kapcsolódó cikkek