Pénz- és tőkepiac

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A tőkeáramlások eredője 42 milliárd forint volt augusztusban, a legtöbb friss tőke a kötvény- és az ingatlanalapokba áramlott.

Augusztusban a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 132 milliárd forinttal, 2,1 azázalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6331 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a szervezet.

A tőkeáramlások eredője 42 milliárd forint volt augusztusban, a legtöbb friss tőke a kötvény- és az ingatlanalapokba áramlott.

A kötvényalapoknál a tőkebeáramlás megközelítette a 19 milliárd forintot, ami a legmagasabb érték a kategóriák között. Ezen belül a rövid futamidejű kötvényalapokba 14,1 milliárd forint, a hosszú futamidejű kötvényalapokba 4,8 milliárd forint, a szabad futamidejű kötvényalapokba 0,1 milliárd forint érkezett.

A tőkebeáramlásnak és a hozamoknak köszönhetően a kötvényalapok vagyona 2,3 százalékkal nőtt, 1390,6 milliárd forintra.

Az ingatlanalapok esetében az idén nem tapasztalt mértékű, 17 milliárd forintos tőkebeáramlás volt látható augusztusban. A hozamok sem maradtak el, így a tőkeáramlás és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2 százalékkal nőtt, elérve az 1542,9 milliárd forintot.

A vegyes alapokba 13,2 milliárd forintnyi friss érkezett. A kiegyensúlyozott vegyes alapok voltak a legnépszerűbbek.

A kedvezően alakuló hozamok miatt is az alapkategória vagyona 3,1 százalékkal, 1225,6 milliárd forintra nőtt.

A részvényalapoknál 9,2 milliárd forint tőkebeáramlást figyeltek meg.

Az árfolyamok növekedése miatt a hozamok kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 6,9 százalékkal növekedett, ami a legmagasabb érték a kategóriák között a hónapban. A nettó eszközérték összege ezzel elérte a 476,4 milliárd forintot.

A pénzpiaci alapoknál 3 milliárd forintos tőkekiáramlás történt augusztusban. Ezen a hozamok sem tudtak jelentősen változtatni, ezért 3,9 százalékos vagyonvesztés következett be. Az eszközérték 58,1 milliárd forintra csökkent. Ezzel a pénzpiaci alapok a vagyont tekintve a legkisebb kategória lett.

MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán

A tőkevédett alapok esetében a tőkemozgások eredője mínusz 6,3 milliárd lett, ami két megszűnt alap számlájára írható. A vagyon nagysága 86,1 milliárd forintra, vagyis 7 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb vagyonvesztés a kategóriák között.

Az abszolút hozamú alapoknál 1,6 milliárd forintos tőkekiáramlás történt, amit azonban a hozamok kompenzáltak, így a kategória vagyona 0,9 százalékos növekedéssel 744,9 milliárd forinton zárta a hónapot.

A származtatott alapoknál 6,5 milliárd forintos tőkekiáramlás történt, amit egy lejárt alap okozott. A hozamok ezt némileg tudták csak tompítani, így a vagyon 4,2 százalékkal csökkent, 133,9 milliárd forintra. Az árupiaci alapok tőkekiáramlása 0,7 milliárd forint volt, de a hozamoknak köszönhetően a vagyon 6,7 százalékkal nőtt augusztusban, 58,9 milliárd forintos eszközértékre. Az árupiaci alapok vagyona ezzel leelőzte a pénzpiaci alapokét.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 2,7 milliárd forint tőkebevonás volt. A hozamok itt is kedvezően alakultak, a vagyon 1,1 százalékkal nőtt, 575,9 milliárd forintra.

A BAMOSZ 25 tagja összesen közel 9400 milliárd forint vagyont kezel.

BAMOSZ tőkealap befektetési alap
Kapcsolódó cikkek