Pénz- és tőkepiac

„Tisztább” vizeken – ESG-befektetések

AZ ESG-szemlélet egy új cégkultúra kibontakozásának és fokozatos térhódításának a szimbóluma.

A befektetők egyre gyakrabban találkozhatnak a befektetői univerzum új megatrendjével, az ESG-befektetésekkel.

Egyeseknek már ismerősen csenghet az angol szavak (environmental, social, governance) kezdőbetűjéből képzett rövidítés, de sokan még csak ízlelgetik a jelentését. Mit is takar pontosan a rövidítés, milyen új lehetőséget nyújt ez a

AZ ESG-szemlélet azon túl, hogy trendi – az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő piaci szeg­mensévé vált –, valójában egy új cégkultúra kibontakozásának és fokozatos térhódításának a szimbóluma.

Az ESG-szemléletben a befektető tudatos magatartásával hat a vállalat működésére, mintegy motiválja a vállalati szférát a környezet és a társadalom szempontjából felelősségtudatosabb működésre.

Az egyes cégek részvényeit scoring rendszerekkel választják ki az ESG-befektetési alapokba, az ETF-ekbe.

Az ESG-pontszám környezeti, társadalmi és vállalatvezetési szempontok szerint rangsorol, így az üzleti szférában könnyen versenyhátrányba kerülhetnek a kevésbé ESG-szemléletű cégek, és ezáltal veszíthetnek attraktivitásukból, csökkenhet a súlyuk, de akár ki is eshetnek egyes ESG-alapokból.

Befektetésként perspektivikus az ESG-termékek, -alapok és az ETF-ek világa. A következő években felgyorsulhat a tőkebeáramlás ezekbe az alapokba, ami az árfolyamokat is felfelé hajthatja.

A hagyományos, klasszikus iparágak egyre inkább háttérbe szorulhatnak,

és a profitabilitással párhuzamban a fokozottabb környezeti és szociális érzékenységű szektorok szerepe felértékelődik.

A teljesítmények tekintetében kedvező a kép. A koronavírus-járvány okozta tőzsdei korrekcióban az ESG-befektetések értékállóbbnak bizonyultak, és az azt követő emelkedésben felülteljesítették a piaci átlagot.

A hazai piacon is elérhetők a környezeti (environment), társadalmi (social) és felelős vállalatirányítási (governance) aspektusokat szem előtt tartó termékek, némelyik – a globális ETF-ek mellett – egyedi részvénykiválasztással teszi még vonzóbbá az ESG-befektetési formát.

vállalatvezetés ESG-befektetés piaci szegmens iparág
Kapcsolódó cikkek