Pénz- és tőkepiac

Új szolgáltatással bővül az Alteo portfóliója

A társaság új menetrendezési és termelésmenedzsment szolgáltatása a megújuló villamosenergia termelők terheinek csökkentésére kínál megoldást.

Nagyobb volumenben, üzletszerűen kíván menetrendezési és termelésmenedzsment szolgáltatásokat nyújtani partnereinek az Alteo a Sinergy Energiakereskedő Kft. leányvállalatán keresztül.

A Sinergy fix díjazás fejében nyújt olyan szolgáltatást a KÁT-jogosult vagy a KÁT-ból már kieső időjárásfüggő villamosenergia-termelők részére, amely teljes mértékben mentesíti őket a menetrendezés okozta pótdíjfizetési kötelezettség alól.

A társaság egyéb, ehhez kapcsolódó ügyviteli és adminisztrációs szolgáltatásokat (pl. hatósági jelentések, rendszerirányítói ügyintézés) is biztosít, a havi díjon felül a partnerek részéről semmilyen egyéb biztosíték, letét nyújtása nem szükséges.

Kockázatmentes termelésmenedzsment szolgáltatásával a társaság a KÁT jogosult termelőkön felül, a még próbaüzem alatt álló erőműveknek, prémium jogosultsággal rendelkező termelőknek (METÁR) is megoldást kínál. Ezen kívül, a jól szabályozható kapacitásokkal rendelkező termelők számára, garantált eredményt biztosító konstrukció keretében csatlakozhatnak a Sinergy szabályozási központjához is.

Fotó: Kallus Gyögy

„2021-ben mintegy két gigawatt (GW) időjárásfüggő megújuló energiaforrás alapú villamosenergia-termelő lesz a magyar villamos energia rendszerben, amely volumen 2030-ra előreláthatóan 5 GW-ra növekszik.

A kereslet a menetrendezési szolgáltatás iránt vélelmezhetően ezzel párhuzamosan nő majd.

A KÁT és METÁR rendszerben működő megújuló energiaforrást hasznosító villamosenergia-termelők összesített kiegyenlítési költsége 2030-ra – becslésünk szerint – elérheti akár a 35-40 milliárd forintot is, ezért az Alteo a menetrendezési tudás és az aggregátori kompetencia folyamatos felértékelődésére és egy nagyon jelentős potenciállal rendelkező villamosenergetikai részpiac kialakulására számít, amelynek meghatározó szolgáltatójává kívánunk válni.” – mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

menetrendezés kát Alteo megújúló energia szabályozási központ Sinergy
Kapcsolódó cikkek