Pénz- és tőkepiac

Újabb áldozata van az amerikai-kínai csipháborúnak

Az amerikai–kínai kereskedelmi háború legújabb mozzanata hétfőn 28 milliárd dollárral erodálta az SMIC piaci értékét.

Célba ért a washingtoni fenyegetés: Kína legnagyobb csipgyártója, a Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) árfolyama megroppant arra a hét végi hírre, amely szerint az amerikai kormányzat gazdasági szankciókat tervez ellene. A védelmi tárcától kiszivárgó hírek szerint az SMIC szoros kapcsolatban állhat a kínai hadsereggel, ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államokra nézve. Emiatt megtiltanák az amerikai vállalatoknak, hogy az SMIC termékeit vásárolják, vagy hogy igénybe vegyék a szolgáltatásait.

Az amerikai–kínai kereskedelmi háború legújabb mozzanata hétfőn 28 milliárd dollárral erodálta az SMIC piaci értékét, a csippapír árfolyama Hongkongban 21, Sanghajban 11 százalékkal zuhant.

Fotó: Shutterstock

A függetlenedő kínai csipgyártás éllovasának kikiáltott SMIC épp júliusban vont be 6,6 milliárd dollár tőkét a sanghaji parketten, hogy Peking elvárásainak megfelelő szintre hozza nemzetközi versenyképességét. A cég azonban jócskán le van maradva az Egyesült Államok kedvenc távol-keleti partnerétől, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-től (TSMC), technológiája generációkkal korábbi színvonalat képvisel. És ott is maradhat, hiszen az SMIC felzárkóztatásához szükséges amerikai eszközöket és tudást ezentúl nélkülöznie kell, ha Washington valóban megtiltja az üzletelést az SMIC-vel. Ami persze saját cégeinek is fájni fog,

hiszen az SMIC beszállítóinak fele amerikai illetőségű.

Sőt, az SMIC japán és holland technológiai partnerei is szankciókkal szembesülhetnek, ha nem szakítják meg vele a kapcsolatukat. Az amerikai eredetű gyártósorok folyamatos szervizháttér nélkül pár hónapon belül felmondhatják a szolgálatot. Persze lehet, hogy Trumpék a taktikai harc elemeként húzták elő a szankciós kártyát, ahogy tették ezt eddig is számos esetben.

Csipgyártás nemzetbiztonság SZANKCIÓ Kína SMIC TSMC
Kapcsolódó cikkek