Pénz- és tőkepiac

Az arany is készül a sorsdöntő napokra

Az arany beszorult egy aránylag szűk sávba.

Az arany beszorult egy aránylag szűk sávba, jegyzésének a dollárárfolyam mozgása, a költségvetési tárgyalások és a Covid-fertőzések számának emelkedése sem tudott igazán irányt szabni. Ebben a helyzetben az opciós piacok segíthetnek jobban megérteni a számok mögött húzódó fundamentumokat. A legnagyobb arany- és aranybánya-ETF-ek leginkább kereskedett opcióit nézve nem meglepő, hogy közvetlenül az amerikai elnökválasztás utáni lejáratoknál a befektetők – amint részvényportfóliójukat próbálják biztosítani – lényegesen több call opciót vásároltak. Az SPDR Gold Shares ETF-ben a tíz leginkább kereskedett strike‑ot nézve a tranzakciók több mint 95 százaléka call opciók­ban történt. Az aranybányacégeket tömörítő VanEck Vectors Gold Miners ETF-opcióinál, bár nem volt ekkora különbség, lényegesen több callt, mint putot vásároltak a befektetők.

Míg a nagy spekulánsok a határidős arany piacán a felére csökkentették kitettségüket a februári csúcsokról, addig a befektetők folyamatosan növelték pozícióikat a fizikai arany fedezetű ETF-ekben. Ez mind azt mutatja, hogy

a befektetők nagyon csekély esélyt látnak egy aranykorrekcióra.

A piac, úgy tűnik, ignorálja a választás kockázatát, ami rövid távon lényegesen visszadobhatja a túlpozicionált piacot. A részvénypiacok jelenlegi gyengélkedése és a dollár erősödése intő jel:

egy Biden-győzelem és republikánus többségű szenátus rövid távon visszaránthatja az aranyat az 1835 dolláros vagy akár az 1762 dolláros szintig is.

A nyersolaj piacán lényeges esést láthattunk az elmúlt héten a pandémia miatt zuhanó keresleti kilátások miatt. Mind a WTI, mind a Brent június óta nem látott mélypontokra esett, mivel a piac egyre kevésbé hisz a keresleti kilátások javulásában. E helyzetben egyáltalán nem valószínű, hogy az OPEC tagállamai november végi csúcstalálkozójukon visszaállítják termelésüket a januári szintre. A líbiai kitermelés gyors felfutása miatt az olajkartell inkább a kvótacsökkentésben lehet ezúttal érdekelt.

arany aranyárfolyam befektetés
Kapcsolódó cikkek