Pénz- és tőkepiac

Csak kozmetikázni sikerült az idei teljesítményt

Alig-alig van reálhozam az önkéntes nyugdíjpénztárak kockázatnak jobban kitett portfólióin az idén, bár tavasz óta javult a helyzet.

Vegyesen szerepelnek az év eddig eltelt részében az önkéntes nyugdíjpénztárak legmagasabb részvénykitettséget felvállaló portfóliói. A Világgazdaság összesítése szerint mínusz 1,5 és plusz 20 százalék közt szóródnak az idei hozamok. (Nem mind a 36 pénztár közöl aktuális árfolyamadatokat.)

Az Allianz önkéntes nyugdíjpénztári portfólióit kezelő befektetési szakértők 27,5 százalékos mínuszból fordították vissza a kockázatvállaló portfólióban lévő aktuális hozamát, a március közepi mélypontot követően már csak kisebb-nagyobb visszaesések jellemezték a portfólió aktuális értékét,

a múlt heti elszámolási adatok szerint pedig csak 1,32 százalékos az éves mínusz.

Fotó: Shutterstock

 

Az OTP Nyugdíjpénztárnál a dinamikus portfólió jár a legmagasabb kockázattal, a múlt héttel bezárólag (a költségek levonása nélkül) 2,5 százalékkal ér többet az abban kezelt megtakarítás, vagyis itt sem lehet reálhozamról beszélni. A nyugdíjpénztári kínálatot összevetve, a szokottnál nagyobb a választási lehetőség az OTP-nél: hat portfólióból válogathatnak a megtakarítók az átlagos néggyel szemben.

Az Aegon Nyugdíjpénztárban a MegaTrend nevű portfólió részvénykitettsége a legmagasabb, 70 százalékos,

a társaság azoknak ajánlja ennek felvállalását, akiknek még legalább 15 év van hátra a eléréséig. A MegaTrend 20,4 százalékos bruttó hozamot biztosított az Aegont választó befektetőknek. A tájékoztató szerint a MegaTrend a hosszú távú folyamatokban (demográfiai változások, energiahatékonyság, urbanizáció, technológiai innovációk) érdekelt cégek részvényeibe fektet.

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár a Lendület nevű portfó­liót ajánlja a kockázatvállaló öngondoskodóknak, a portfólió árfolyama 3,3 százalékkal emelkedett az idén mostanáig, vagyis úgy tűnik, a legjobb esetben itt is nulla reálhozamról lehet szó éves szinten. Az Aranykor fél évkor új portfóliót indított, amellyel az idei év befektetési sztorijai közül az ESG-t igyekeztek meglovagolni.

A tagjainak négy portfóliót kínáló Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár a kockázatvállalóknak a növekedési portfóliót javasolja, bár ebben is 55 százalékban maximált a részvénybefektetések aránya. A többi közt a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ és az adóhatóság kockázatkedvelő munkavállalóinak nyugdíj-megtakarításai idén eddig nem gyarapodtak, sőt a növekedési portfólió árfolyama 1,55 százalékkal csökkent.

Ugyancsak négy megtakarítási variációt kínál ügyfeleinek az MKB Nyugdíjpénztár, a növekedési portfóliójának árfolyama 2020-ban mínusz 0,2 százalékon áll. A 20-25 évvel a nyugdíjkorhatár előtt állóknak kínálja a Lendület portfóliót az Erste Nyugdíjpénztár, ebben a megtakarítási csomagban 7 százaléknyi magyar mellett 39 százaléknyi külföldi részvény is szerepel. Az év eddig eltelt részének hozama átlagos, a versenytársakéhoz képest 1,63 százalék. A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárban Eldorado Business a neve a kockázatvállaló portfóliónak, az ebben kezelt vagyon értéke 5,22 százalékkal nőtt az idén. A Budapest Bank az önkéntes nyugdíjpénztár tagjainak mindössze két választási lehetőséget kínál, befizetéseiket az „aktív” és a „bebiztosított” elnevezésű portfóliókban kezeli a pénztár. Az előbbi fektet részvényekbe is, idén egyelőre mérsékelt, 1,46 százalékos megtérüléssel. A legnagyobb választási lehetőséget – hetet – a Pannónia Nyugdíjpénztár biztosítja, közülük a növekedési portfólió árfolyama járta be a legnagyobb utat, de a részvénypiacok helyrerázódása is csak arra volt elég, hogy a hozam épp minimális pluszt, 0,4 százalékot érjen el.

Az MNB adatai szerint a második negyedév végén 1,11 millió volt az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma, ők 36 pénztár kínálatából válogathattak.

A befizetések összege az első fél évben 64,8 milliárd forint volt, 12 százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában.

önkéntes nyugdíjpénztárak
Kapcsolódó cikkek