Pénz- és tőkepiac

Az óvatos optimizmus a nyerő stratégia

Rövid távon egyszerre óvatosak és optimisták a Franklin Templeton Investments stratégiái, a 2021-es évről szóló prognózisukban már egy szó sincs a magyar állampapírokról, annál több szó esik a gazdasági normalizálódás lehetséges nyerteseiről.

Egykor 12 milliárd dollárnyi magyar állampapírral rendelkezett a Franklin Templeton Investments, a jövő év lehetséges befektetési trendjeit elemző összefoglalójában azonban már egy szó sem esik a hazai adósságpapírokról. A magyar kötvényállományt 2016-ra szinte teljesen leépítő Templeton stratégái szerint rövid távra az óvatosság a kifizetődő, de emellett optimizmussal tekintenek a jövő évre.

Aligha meglepő, hogy a monetáris és fiskális ösztönzések 2021-ben is meghatározó szerepet játszanak a globális gazdasági folyamatokban, a stimulusok gyakorlatba ültetésének pedig legalább akkora a jelentősége a járvány elleni küzdelemben, mint a vakcináknak.

A fejlett piacokra a döntéshozók legnagyobb erőfeszítései ellenére jövőre sem érkezik érdemi mert bár a támogató intézkedések generálhatnának inflációs nyomást, de ezt a hatást minden bizonnyal ellensúlyozza a szerény és a magas

A Templetonnál számolnak egy másik szcenárióval is, amely szerint a kormányok és a jegybankok az indokolt ponton túl is fenntartják az ösztönzési programokat, ez – növekvő fogyasztással párosulva – korábban „berúghatja” az inflációt az Egyesült Államokban. Ha így alakul, annak markáns hatása lehet a kötvényhozamokra, a lapos hozamgörbe hosszú felén hozna egyértelmű emelkedést.

Számos befektető meggyőződése – írják a prognózisban –, hogy jövőre is csak a tech óriások részvényeinek tartásával lehet érdemi megtérülést elérni: ez a „nincs más alternatíva” megközelítés azonban 2021-re már könnyen téves döntésnek bizonyulhat. A Templeton szakértői szerint

az idén szinte szárnyaló FAANG- (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) részvényekkel kapcsolatban már nem árt az óvatosság, érik a korrekció.

Fotó: Angela Weiss / AFP

A tech óriások lufija nagyra fújta idén a piaci kapitalizáció alapján súlyozott S&P 500 indexet, amely azonban októberben és novemberben már lemaradt a részvényeket egyenlő súllyal értékelő S&P 500 Equal Weight Indextől. Persze nem zárják ki, hogy 2021-ben is jól teljesítsenek a technológiai részvények, ám úgy vélik, a csúcscégek extrém magas túlárazottsága az alacsonyabb P/E-vel kereskedett szektortársakra irányítja majd a figyelmet. A FAANG-papírokat egyértelműen túlértékeltnek vélik a Templetonnál, és reális kockázatként számolnak azzal, hogy ezek a részvények kifejezetten csalódást okoznak majd a befektetőknek 2021-ben.

A járvány kezdetét követő részvénypiaci sokk után a gyors talpra állásban élen járó szektorok – digitális átalakulás, IT, egészségügy, fogyasztás – folytathatják a jó szereplést jövőre is, és általában a részvénypiaci befektetések mellett szólnak a historikus adatok is, amelyek tekintélyes hozamokról tanúskodnak a recessziót követő konjunktúra éveiben, ez pedig a 2020 utolsó negyedévében magára találó ciklikus részvények mellett szól. A jövő év izgalmas kérdése az is, mi lesz a defenzív szerepet idén teljesen elvesztő, az elmúlt húsz év legrosszabb teljesítményét felmutató amerikai osztalékpapírokkal: a Templeton szerint megítélésük a hosszú kötvényhozamok alakulásán múlhat.

A feltörekvő piacokon belül a Templeton három kelet-ázsiai országot részesít előnyben, részben a járványhoz kapcsolódó alacsony halálozás miatt: amíg az egymillió főre jutó mortalitás az Egyesült Államokban 732, az EU-ban 467, addig Dél-Koreában 9,5, Kínában 3,3 és Tajvanon 0,3. Kína gazdasága idén üdítő kivételként növekedhet, a folyamatos piaci konszolidáció és a belföldi fogyasztás erősödésének hullámvizén új vállalatok érkezhetnek a tőkepiacokra, a térség másik két országa pedig a globális technológiai beszállítói láncok diverzifikálásának lehet a nyertese.

Templeton
Kapcsolódó cikkek