Pénz- és tőkepiac

Egyre jobban kerülik a készpénzt a magyarok

A tavaszi megtorpanás után a harmadik negyedévben ismét erőteljesen bővült a bankkártyás fizetési forgalom, miközben a készpénzfelvételek száma és értéke is csökkent.

Igen aktívan használták az itthon kibocsátott bankkártyáikat a harmadik negyedévben a birtokosaik: a belföldi vásárlási tranzakciók száma 12,7, értéke pedig 19,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben, így utóbbi meghaladta a 2031 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A külföldi vásárlási forgalom – nem meglepő módon – ugyanakkor kissé visszaesett 2019 harmadik negyedéhez képest: a darabszámnál 0,6, az értéknél pedig 7,8 százalékos csökkenést regisztrált az MNB. A jegybank statisztkái szerint látványosan növekedett éves összevetésben az interneten keresztül végrehajtott kártyás tranzakciók száma és értéke is:

előbbiek mennyisége – a belföldi és a külföldi tranzakciókat is figyelembe véve – 33,9 százalékos bővülést követően megközelítette a 49,8 milliót, utóbbi pedig 30,6 százalékos növekedéssel 605,2 milliárd forintot tett ki.

Fotó: Shutterstock

Készpénzfelvételre viszont ritkábban használták a plasztikokat a magyarországi kártyabirtokosok:

a 24,4 millió belföldi tranzakció 8,4 százalékos, a 2073,7 milliárd forintos érték pedig 4,9 százalékos csökkenést tükröz 2019 azonos időszakához képest.

A kártyás készpénzbefizetések értéke viszont erőteljesen, 23,6 százalékkal növekedett egy év alatt, és megközelítette a 420 milliárd forintot: ez elsősorban a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek terjedésének lehet köszönhető. Ami pedig az átutalási forgalmat illeti, az egyedi tranzakciók száma 7,2 százalékkal, 69,1 millióra emelkedett éves összevetésben, az összérték viszont 4,9 százalékkal, 155,8 ezer milliárd forintra csökkent.

Az MNB adatai szerint a harmadik negyedév végén összesen 10,47 millió bankszámlát vezettek Magyarországon, ami 1,3 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Hasonló ütemű a csökkenés a lakossági folyószámláknál is, ezekből 9,45 milliót tartottak nyilván szeptemberben. A Magyarországon kibocsátot bankkártyák száma viszont 3,3 százalékkal, 9,72 millió közelébe emelkedett. A kereskedőknél már 192,2 ezer POS-terminál működik országszerte, 11,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

bankkártyás fizetés MNB
Kapcsolódó cikkek