Pénz- és tőkepiac

Gázt adott a Waberer’s

Élénken emelkedett a Waberer’s árfolyama az új tulajdonosi szerkezetre.

Közel 5 százalékot emelkedett kedd reggel a Waberer’s árfolyama, miután kiderült, hogy jelentősen átalakul a tulajdonosi szerkezet. A BÉT honlapján még az augusztus végi állapot szerepel, mely szerint CEE Transport Holdco S.á r.l. 71,99 százalékban tulajdonos, míg a közkézhányad 28,01 százalék. Az új tulajdonosi struktúra alapján a Trevelin 30,99 százalékos, az MHB 21 százalékos, a High Yield 20 százalékos tulajdonos, míg a közkézhányad marad változatlanul 28,01 százalék.

A változás előzménye, hogy az Indotek Group még októberben kötött megállapodást a Mid Europa Partnersszel, amelynek értelmében a befektetéskezelő cégcsoport megvásárolja a Waberer's International Nyrt. részvényeinek 24,00 százalékát. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaságban szerzett részesedése mellett az Indotek Group vételi opciót szerzett a Mid Europa Partners által tulajdonolt Waberer’s International Nyrt.-részesedés fennmaradó 47,99 százalékára is. Ezt a jogot az Indotek Group eleve azzal a szándékkal szerezte meg, hogy egy részét vagy egészét tovább értékesítse más befektetők számára.

Most bejelentették, hogy

az Indotek Group értékesített a Waberer’s International Nyrt. részvényeire vonatkozó vételi opciós jogából 41,00 százalékot.

Hazai pénzügyi szolgáltató bevonásával elvégzett pályáztatási folyamat eredményeként az MHB Optimum Zrt. 21,00, a High Yield Zrt. pedig 20,00 százalékot vásárolhat a csomagból. További 6,99 százalékot pedig maga gyakorol, így befolyása a Waberer's International Nyrt.-ben 30,99 százalékra emelkedik a tranzakció zárását követően.

Az MHB Optimum Zrt. a vagyonkezelés területén tevékenykedő egyszemélyes befektetési társaság, tulajdonosa és vezérigazgatója Mike Ferenc, a High Yield Zrt. pedig Wáberer György befektetési holdingtársasága. Az Indotek Group jelentős tapasztalattal rendelkezik a turn-around menedzsment területén, illetve a nehéz helyzetben lévő vállalatok növekedési pályára állításában, valamint a logisztikai ingatlanok területén.

Fotó: Kallus György / VG

Nagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem a Waberer’s csoport jövőbeli tulajdonosi struktúráját. Meggyőződésem, hogy az új stratégiai, szakmai és pénzügyi befektetők támogatásával folytatni tudjuk a 2020 tavaszán megkezdett sikeres vállalatfejlesztési programunkat. Ez számunkra garanciát jelent, hogy a Waberer’s csoport továbbra is Magyarország és Európa vezető logisztikai vállalataként szolgálja ügyfeleit

– nyilatkozta Erdélyi Barna a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója.

Az idei második negyedévben a menedzsment rendkívüli intézkedéseket vezetett be, átfogó költségcsökkentéssel, s több mint ezer kamion leállításával, ami a társaság nemzetközi flottájának egyharmada.

Ennek eredményeként a súlyos visszaesést hozó második negyedévben is sikerült javítani a bruttó margint és az EBITDA margint a tavalyi azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben valamelyest javultak a pénzügyi és működési mutatók. A rendszeres EBIT az elmúlt 2 év legmagasabb értékét mutatta. Bár az árbevétel a harmadik negyedévben 19,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától, de 18,6 százalékkal meghaladta a második negyedévi mutatót.

Üzleti modellt váltott július 1-től a nemzetközi fuvarozási szegmensben a társaság. A korábban alkalmazott „taxi” modell a kamionok és a megrendelések párosítását optimalizálta a kamionok elhelyezkedése és az optimalizáció idején fennálló megbízásállomány pillanatképe alapján. Ez a modell bizonytalanságot jelentett a bevételekben és a kamionok kihasználtsága szempontjából és nagymértékben támaszkodott az alacsonyabb jövedelmezőségű spot piacra, ezért fokozatosan kivezetésre kerül. Év végéig bevezetik a „kereskedelem sáv” modellt, amely szerződéses ügyfelekre és visszatérő megrendelésekre támaszkodik, és az főbb kereskedelmi útvonalaira koncentrál.

A 1080 forinton kezdte az évet, a márciusi mélypont 604 forint volt, ma délelőtt 1290 forint körül jegyezték.

Waberer's International Zrt. BÉT tőzsde Indotek csoport
Kapcsolódó cikkek