Pénz- és tőkepiac

Meg kell barátkozni a nagyobb tőzsdei kilengésekkel

A részvényeknek vélhetően a következő években sem igazán lesz vetélytársuk, a tőzsdézőknek azonban tartósan magasabb volatilitásra és alacsonyabb hozamokra kell berendezkedniük, ami a hosszú távra befektetőknek okozhat fejtörést, a trédereknek viszont több lehetőséget hozhat – vélik a KBC elemzői.

Valószínűleg örökre emlékezetes marad a befektetőknek az idei esztendő, az izgalmaknak viszont a közelgő évzárással sincs végük, ugyanis rengeteg érdekes téma mozgatja az árfolyamokat – hangzott el a KBC Equitas évösszegző online előadásán. A Brexit és az EU-s költségvetés mellett ilyenek az Egyesült Államok fiskális élénkítőcsomagját, a kereskedelmi konfliktusokat, valamint a járványhelyzet alakulását övező aggodalmak is.

A brókercég szerint

2020 egyik fontos tanulsága, hogy a befektetők nemcsak az egyes kockázatok valószínűségét és azok átlagos becsült hatását árazzák, hanem a legrosszabb forgatókönyv következményeit is.

Ezzel oldható fel az a látszólagos ellentmondás, hogy a kora tavaszi zuhanást követően, a lezárások és szigorítások elrendelése után nem sokkal már felfelé indultak a részvényindexek. A befektetők ekkorra megkönnyebbültek, és a korábban beárazott esetleges államcsődök vagy a teljes világgazdasági leállás elkerülését kezdték el árazni a járvány kezelésére hozott kormányzati intézkedések figyelembevételével.

Fotó: Shutterstock

A KBC azzal számol, hogy

az idén látott rendkívüli volatilitás kevésbé extrém módon, de a jövőben is a piaci mozgások jellemzője lesz, a tőzsdézőknek így nagyobb árfolyamkilengésekre és az eddigieknél lassúbb részvénypiaci növekedésre érdemes készülniük. Ez főleg a hosszú távra befektetőknek okozhat fejtörést, a rövid távon kereskedőknek azonban több lehetőséget jelenthet.

A részvénypiac ezzel együtt – alternatíva hiányában – továbbra is felülteljesítő eszközosztály lehet, a készpénztől az a kötvényektől pedig a tartósan alacsony hozamkörnyezet tarthatja távol a befektetőket. A hagyományos, értékalapú részvények jelenleg olcsónak számítanak, miközben a járványhelyzetben jól teljesítő szektorok közül a technológiai részvények értékeltsége meg sem közelíti a dotkomlufi szintjét, az egészségügyi papírok értékeltsége pedig kifejezetten alacsony – érvelnek a KBC szakértői.

kockázat koronavírus tőzsde volatilitás KBC
Kapcsolódó cikkek