Pénz- és tőkepiac

Meghosszabbítják a Diákhitel Plusz igénylési határidejét

A pandémia miatt bevezetett, az átmeneti pénzügyi nehézséggel szembenéző hallgatók megsegítését szolgáló termék óriási népszerűségnek örvend a hallgatók körében, hat hónap alatt, több, mint 30 ezren igényelték, jellemzően a maximális, félmillió forintos összeget.

A kormány döntése alapján a koronavírus-járvány második hulláma miatt fél évvel, 2021. június 31-ig kitolódik a május 1-től elérhető szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz igénylési határideje.

A teljesen kamatmentes és szabad felhasználású Diákhitel Pluszt minden 55. évét be nem töltött, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal igényelheti maximum félmillió forint összegben.

Az igényelt összeget a Diákhitel Központ egyösszegben folyósítja az igénylő bankszámlájára, melyet egy év türelmi idő után maximum 5 éven belül kell visszafizetnie – hangsúlyozta Magyar Péter.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

A Diákhitel Központ legújabb terméke jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen romló munkaerőpiaci és gazdasági környezetben ne nőjön drasztikusan azon fiatalok száma, akik az átmeneti pénzügyi nehézségeik miatt a felsőoktatási tanulmányaik felfüggesztésére kényszerülnek.

A Diákhitel Pluszt félév alatt mintegy 30 ezer hallgató igényelte, jellemzően a maximális, félmillió forintos összegben – tette hozzá a vezérigazgató. Hozzátette, hogy a második hullám erősödése és az online oktatás bevezetését követően naponta több, mint száz igénylés érkezik a Diákhitel Központhoz.

A Diákhitel Központ felmérése szerint a hallgatók fele a lakhatására fordítja az igényelt hitelt, de a kialakult bizonytalan helyzetben egyre növekvő arányban tekintenek biztonsági tartalékként a Diákhitel Pluszra.

2020 rendkívüli év volt a Diákhitel Központ történetében, hiszen még sosem volt ekkora szükség a Diákhitel Központ által nyújtott segítségre, mint idén. A Társaság 2001-es alapítása óta nem fordult elő, hogy egy évben több, mint 32 milliárd forint hallgatói hitelt folyósítson a Társaság.

A járvány magyarországi felbukkanása óta azon dolgozunk, hogy a hallgatókat egyre sokoldalúbb és egyre kedvezőbb feltételekkel támogassuk – hangsúlyozta Magyar Péter vezérigazgató. Majd hozzátette, hogy a diákhitelezésre érvényes családi kedvezmények miatt már mintegy 5000 édesanyának tudták összesen 5 milliárd forint értékben a diákhitel tartozást elengedni a második és harmadik gyermek megszületését követően.

igénylés diákhitel hosszabbítás
Kapcsolódó cikkek