Pénz- és tőkepiac

Rekordhónap a tőzsdéken

Történetük legerősebb hónapját zárták a részvénypiacok novemberben, a tőzsdeindexek közül több is új csúcsra ért a járvány második hullámának kellős közepén.

Iránykereséssel és kisebb negatív korrekcióval indult a hét a tőkepiacokon. A befektetőknek volt is okuk a pihenőre, novemberben ugyanis kiemelkedően bőkezűen alakultak a tőzsdei hozamok. A koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságáról futószalagon érkező hírek és a jövő évi gazdasági helyreállás kilátásai a központi bankok pénznyomtatásával karöltve feledtették az ősszel is tomboló pandémiával kapcsolatos aggodalmakat.

Számos európai börze története legerősebb hónapját zárta, a párizsi CAC 40 21 százalékos ralival nyugtázhatja a hónapot, a milánói börze pedig ennél is nagyobb, 24 százalékos növekedést regisztrálhatott. Mintegy 16, illetve 13 százalékot menetelt a frankfurti DAX és a londoni FTSE is, a vezető nyugat-európai indexek ezzel felülteljesítették amerikai társaikat, de azoknak sincs okuk panaszra.

Fotó: Frank Rumpenhorst / dpa/AFP

Új csúcsok születtek a tengerentúlon is, a Dow Jones a múlt héten először lépte át a 30 ezer pontot, no­vember végéig elért, 12 százalék feletti emelkedése pedig 1987 óta a legerősebb. A Nasdaq és az S&P 500 is 11-11 százalékot tett hozzá az idei eredményéhez, az utóbbinál újabb rekordmagasságba ért az index az ősz végére.

Szerényebb mértékben emelkedtek a kínai tőzsdék is, az ázsiai térség sztárja ezúttal a tokiói Nikkei volt, amely 15 százalékos rali után az utóbbi két és fél évtized legjobb egyhavi teljesítményét szállította. Az optimizmusból kijutott a feltörekvő piacoknak,

a BUX és a lengyel WIG 20 százalék feletti drágulásával több meghatározó nyugati piacot is lekörözött, de 15 százalék körüli felértékelődéssel a prágai börze is tartotta a lépést a kontinens nyugati felével.

tőzsdei rali DAX vírusvakcina BUX részvényindexek
Kapcsolódó cikkek