Pénz- és tőkepiac

Dávidok harca a Góliátok ellen a Wall Streeten

Fellázadtak a gyakran szüleik nyugdíjalapját vagy a diákhitelüket kockáztató, valamint a szövetségi segélycsekket megjátszó kisbefektetők a nagy fedezeti alapok (hedge fund) tőzsdegurui ellen. Hetek óta tartják magukat az amatőrök a Wall Street-i csatában, amelynek legnagyobb összecsapása most a GameStop-részvény piacán zajlik.

Redditorok és shortosok háborújáról írt a The Wall Street Journal, mert a kisbefektetők a Reddit online platform WallStreetBets (WSB) internetes fórumán biztatják egymást a GameStop-részvény halmozására, mit sem törődve a siralmas fundamentumokkal, miközben a fedezeti alapok az áresésre fogadtak óriási tétekkel. A számítógépes játékokat forgalmazó GameStop bolthálózat ugyanis pénzügyi nehézségekkel küzd a járványügyi korlátozások és a hagyományos értékesítést kiszorító e-kereskedelem miatt. Az évet 18 dolláron kezdte a papír, s a short­pozíciók meghaladják a részvényállomány 130 százalékát.

Csak tegnap majd 200 dollárt emelkedett a GameStop, és a ralit csak a WSB fórum lekapcsolása állította meg 380 dollárnál. Másnap újra üzemelt a fórum, amelynek nézettsége pár nap alatt másfél millióról 4,2 millióra nőtt, s a hozzászólók között immár a fedezeti alapok trolljait sem volt nehéz beazonosítani. Néhány fedezeti alap sokat bukott az elmúlt hetekben, a Melvin Capital például 10 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel a GameStop-shorton. A hedge fundok politikai befolyását mutatja, hogy Elizabeth Warren demokrata párti szenátor a piac erőteljesebb szabályozását követelte. Míg az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet jelezte: aktívan figyelik a részvénypiaci volatilitást, különös tekintettel a GameStop piacán tapasztalható árhullámra.

Ami most a WSB-n zajlik, egy horrorfilmre emlékezteti a Mexikóban élő Jaime Rogozinski informatikai tanácsadót, aki 2012-ben még Washingtonban magas kockázatú, de komoly napi tippek cseréjére alapította a fórumot, ahol a hozzászólók azonosíthatók. Mert megunta, hogy minden beszélgetés a hosszú távú befektetésről és az alapok indexeléséről szólt. Ám hamar elárasztották a platformját a tréfacsinálók és a trollok.

Izgalmasnak ígérkezik a holnapi nap, amikor opciók járnak le – mondta a Világgazdaságnak Józsa Bence, az Equilor junior elemzője. Hozzátette: a call opciók kiírói arra fogadtak, hogy nem emelkedik az árfolyam egy szinten túl, s ezt a spekulatív pozíciót részvényvásárlással fedezik, mert az árfolyam emelkedése ellensúlyozhatja az opciós veszteséget. Az opciózárás tehát részvényeladásokkal is járhat. Kérdés, hogy a mai piaci mozgások melyik oldalt erősítik.

Ezek is érdekelhetik