Pénz- és tőkepiac

Újra nőhet a folyószámlakölcsönök aránya

Már csaknem 260 milliárd forintot ért el november végén a lakossági folyószámla­hitelek állománya Magyarországon, miközben a részesedésük folyamatosan csökken a teljes portfólióban. A THM-plafon eltörlése és a gazdaság fokozatos visszaépülése ugyanakkor ennek a termékkörnek is használhat.

A múlt évben folytatódott a folyószámlahitelek fokozatos térvesztése a lakossági finanszírozási piacon: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint november végén 259,8 milliárd forintot ért el az állományuk, ami 5,8 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Az állomány lassú, de szinte folyamatos csökkenése nyomán a folyószámlahitelek részesedése is egyre kisebb a lakossági hitelportfólióban: novemberben már csak a 3,2 százalékát, miközben egy évvel korábban még a 3,9, 2016. tizenegyedik hónapjában pedig az 5,7 százalékát adták a háztartások összes tartozásának.

Figyelemreméltó azonban, hogy az állományon belül fokozatosan nő a hitelkártya-követelések aránya: novemberben már 54,5 százalékot ért el, szemben a 2019 azonos időszakában mért 52,6-del.

Ezzel együtt kisebb mértékben ugyan, de a hitelkártya-követelések állománya is csökkent a novemberig számolt egy év alatt: 141,7 milliárd forintot tett ki, ami 2,3 százalékos visszaesés.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A folyószámlahitelek szerény teljesítményéhez több tényező is hozzájárult az elmúlt időszakban.

  • A legfontosabb az, hogy a viszonylag magas áruk miatt az elmúlt években csökkent a vonzerejük a lakossági ügyfelek szemében: a még 2019 végén is 20 százalék körül mozgó átlagkamat miatt ezek a konstrukciók nem tudták meglovagolni az egyébként igen erős hitelpiaci keresletet.
  • A másik ok, hogy a koronavírus-járvány nyomán bevezetett törlesztési moratórium és a fogyasztási hiteleknél átmeneti jelleggel életbe léptetett, a teljes hiteldíjmutatóra (THM) vonatkozó korlátozás egyrészt drasztikusan csökkentette a kínálatot, másrészt elbizonytalanította a potenciális ügyfelek egy részét is.
  • Figyelembe kell venni emellett azt is, hogy a koronavírus-válság, illetve a törlesztési moratórium nyomán megugrottak a háztartások likvid tartalékai is, ami szintén mérsékelhette a folyószámlahitel-keretek iránti keresletet.

    A hitelkártyáknál egyébként a darabszám alakulásában is jól tükröződtek a koronavírus-járvány hatásai: az MNB statisztikái szerint

    szeptember végén nem egészen 1,22 millió, hitelkerettel ellátott bankkártya volt forgalomban Magyarországon, ami amellett, hogy 5,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, sokéves mélypont is.

    A hitelkártyákkal végrehajtott vásárlási forgalom is esett 2019 őszéhez képest: a belföldi és külföldi tranzakciók együttes száma 9,4 százalékkal volt alacsonyabb a harmadik negyedévben az egy évvel korábbinál, és 29,24 milliót tett ki. Érezhető, 7,7 százalékos esést mért az MNB a hitelkártyás vásárlások értékénél is: ez belföldön és külföldön együtt 226,5 milliárd forintot ért el, 7,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

    Az idei év ugyanakkor már némi élénkülést hozhat a folyószámlahiteleknél is.

  • Ennek egyik oka, hogy a THM-plafon eltűnése nyomán fokozatosan visszaépülhet a kínálat a hitelkártyák piacán, ami együtt járhat a kereslet erősödésével is.
  • A másik, hogy a lakáshitelpiacon várható élénkülés közvetve hozzájárulhat a fogyasztási hitelek jobb teljesítményéhez is.
  • A lakásvásárlások, -felújítások ugyanis sokszor újabb, kisebb volumenű beruházási igényeket generálnak a háztartásokban, s ezek finanszírozásához kézenfekvő megoldást nyújthatnak folyószámlahitelek. A lakossági fogyasztásnak a gazdaság visszaépülésével párhuzamos növekedése elsősorban a hitelkártyák piacán hozhat élénkülést, ami megmutatkozhat a kibocsátott plasztikok számában és az általuk generált forgalomban egyaránt.

    lakossági folyószámlahitelek hitel MNB
    Kapcsolódó cikkek