Pénz- és tőkepiac

Év végén épülhet vissza a légiforgalom

Már a második nagy amerikai légitársaság közölt fekete riportot a tavalyi utolsó negyedévről.

A United Airlines amerikai légitársaság tegnap zárás után tette közzé a tavalyi utolsó negyedévről szóló beszámolóját. Ebben a vállalat az igazított egy részvényre jutó eredmény (EPS) soron 7 dolláros veszteségről számolt be, míg az elemzők csak 6,65 dolláros veszteséget prognosztizáltak. A vállalat bevételei kis mértékben maradtak el a 3,44 milliárd dolláros várakozástól.

Az idei első negyedévben az árbevétel még mindig 65-70 százalékkal maradhat el az elmúlt évek átlagától.

Ám ennek ellenére az idei évet a normalizálódás és a visszarendeződés évének tekinti a United menedzsmentje.

Várakozásaik szerint, az igazított EBITDA marzs tekintetében leghamarabb 2023-ra érhetik el a 2019-es szintet. Ugyanakkor a United Airlines 19,7 milliárd dollárral készpénzzel zárta a 2020-as évet. A gyorsjelentést követően a zárás utáni kereskedésben 2,7 százalékot esett a árfolyama.

Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy egy hete a Delta AirLines számolt be historikusan is komoly veszteségekről. A Delta amerikai légitársaság 2,53 dolláros egy részvényre jutó veszteséget könyvelt el az elmúlt három hónap során, ami 3 centtel nagyobb, mint amit a Wall Street jósolt.

Ugyanakkor a vállalat tovább tudta csökkenteni a napi működés során elégetett készpénz mennyiségét, ami a negyedév átlagát tekintve napi 12 millióra csökkent, ez fele az egy negyedévvel korábbi napi 24 milliónak. A menedzsment hozzátette, hogy pozitív cashflowval számolnak már tavasztól.

A jövő héten jelent a Southwest Airlines és az American Airlines.

Az ágazat idei pályája azon múlhat, hogy az oltási programok milyen gyorsan szorítják vissza a járványt, s hogy mikor tér vissza az utazási kedv.

Scott Kirby, a United Airlines vezetője úgy véli:

a forgalom jelentősebb visszaépülésére csak év végén számíthatunk.

American Airlines Delta Airlines United Airlines Southwest Airlines Scott Kirby
Kapcsolódó cikkek