Pénz- és tőkepiac

Mire fókuszál a Zoom?

Vajon mire költi a részvénykibocsátásból várt másfél milliárd dollárt a népszerű e-konferencia platform?

A vállalat bejelentése szerint 1,5 milliárd dollár tőkét szeretnének bevonni másodlagos részvénykibocsátással.

A hírre 5,7 százalékot emelkedett a Zoom részvények árfolyama, s 357 dollár közelében zárt.

A The Wall Street Journal szerint a vállalat tipikusan semmitmondó magyarázattal szolgált, amennyiben a befolyó pénzt forgótőkére és általános vállalati célok finanszírozására fordítják.

Fotó: Getty Images

A piac közben azt találgatja, hogy mi lesz a vállalattal a mostani pandémia után.

Bár a home office és az online oktatás elterjedésével az e-konferencia platformoknak is jó éve volt tavalyi, s San Francisco öbölben működő Zoom kapitalizációja több mint 400 százalékkal, 100 milliárd dollár közelébe emelkedett 2020-ban. De az árfolyam most 40 százalékkal elmarad az októberi 600 dollár közeli csúcsoktól. Amikor a Pfizer-BioNTech vakcina sikeres harmadik fázisú tesztje felrobbantotta a piacot, egyetlen napon 15 százalékot zuhant a Zoom.

November óta gyakorlatilag megállás nélkül zajlik a részvénypiaci rotáció, melynek során a technológiai papírokból a ciklikus iparágakba áramlik a spekulatív tőke

– mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste vezető elemzője. Hozzátéve: láthatóan szétválik a növekedési és az érték történet a részvénypiacon, amit az is jól mutat, hogy a nagy részvények nem mennek sehova, miközben például az utóbbival jobban álló Russel2000 tegnapi emelkedése közelítette a 2 százalékot.

Az S&P Global Market Intelligence adatai szerint a Zoom jelenlegi mérlegében kevesebb mint 2 milliárd dollár bruttó készpénz áll rendelkezésre, s ezzel a Zoom jóval elmarad a hasonló kapitalizációjú szoftver cégektől.

Zoom e-konferencia
Kapcsolódó cikkek