Pénz- és tőkepiac

Összeomlott a Fannie-Freddie spekuláció

Végül csak azok jártak jól, akik a a privatizációs pletykát megvették, de a pénzügyminisztériumi intézkedéscsomag hírére azonnal eladtak.

A Trump-adminisztráció nagy ígérete volt a Fannie Mae és a Freddie Mac pénzintézet privatizációja. A Wall Street Journal hosszan sorolja a tőzsdei „nagyágyúkat”, melyek mind arra fogadtak, hogy a pénzügyminisztérium végigviszi a 2019-es intézkedéscsomagját, s a pénzintézet is kikerül az állami ellenőrzés alól.

A privatizáció óriási árfolyamugrást ígért volna, mert a 2008-as csődvédelmet követően a szövetségi befizetések megelőzték a hedge fundok által birtokolt osztalékelsőbbségi részvények jogosultságát, s így a kincstár vitte el a nagy pénzt.

Biden elnök választási győzelme után lejtőre került a kurzus. A Fannie elsőbbségi részvényeinek leggyakrabban forgalmazott osztálya november közepétől több mint 40 százalékos eséssel 6 dollárra olvadt, míg a Fannie törzsrészvénye a november végi 3 dollárról 1,83 dollárra csökkent.

Fotó: Getty Images

A végszót Steven Mnuchin pénzügyminiszter a napokban mondta ki: az ő ideje lejárt. Így ebből a spekulációból csak néhány hamar kiszálló korai vásárló profitált, akik még a privatizációs pletykát vették meg, s az intézkedéscsomag hírére azonnal eladtak.

Fannie Mae freddie mac
Kapcsolódó cikkek