Pénz- és tőkepiac

Folytatódhat a tőzsdei hullámvasút

A befektetőknek várhatóan idén is magas tőzsdei árfolyam-kilengésekkel kell számolniuk. Alternatíva hiányában korai még részvényeket temetni, az egyes szektorok élesen szétváló árazása miatt azonban felértékelődik a szelekció szerepe – hangsúlyozzák a KBC Equitas elemzői.

A rendkívüli tavalyi év után nincs könnyű dolga annak, aki 2021-re vonatkozóan tőzsdei előrejelzésekbe bocsátkozna, ezzel együtt nem valószínű, hogy a részvénypiac alkonya a küszöbön állna – foglaltak állást a KBC Equitas elemzői a brókercég évindító online előadásán. Kétségkívül nem olcsó a piac, és amellett is erős érvek szólnak, hogy a gazdasági kilábalás útja rögös lehet, ráadásul több helyütt lufiszerű jelenségek is megfigyelhetők. A szakértők szerint azonban

továbbra is a mellett szól, hogy historikusan a piacok felfelé tartanak, miközben kevés a hasonlóan kedvező hozammal kecsegtető befektetési alternatíva: az 1 százalék körüli amerikai kötvényhozamokért például láthatóan nem szívesen hajolnak le a befektetők.

Ugyancsak kedvezhet a tőzsdének, hogy a vakcinák nyomán gazdasági fellendülés jöhet, sok vezető cég pedig fundamentálisan profitált a gazdasági-társadalmi változásokból. A hozam-kockázat arány alapján összességében nem vált jobb tereppé a részvénypiac az elmúlt egy évben, de ettől még nem kell temetni a tőzsdét, az egyedi részvénykiválasztásnak és a szektorok közötti szelekciónak viszont nagyobb szerepe lehet a jövőben – vélik a KBC szakértői.

Már csak azért is, mert az egyes szektorok árazása között jókora különbségek alakultak ki.

A pandémia egyértelmű nyerteseinek tekinthető technológiai vállalatok már kifejezetten drágák,

a pénzügyi és – némi meglepetésre – a járványhelyzetben középpontba kerülő egészségügyi papírok is eléggé alulárazottak a tengerentúlon és Európában egyaránt.

Fotó: Shutterstock

Pedig közép-hosszú távon felértékelődhet az egészségügyi szolgáltatások szerepe, és hosszabb távú trend is kedvezhet ezeknek a szereplőknek. Nem feltétlenül érdemes még leírni a mostani, csúcsközeli árazáson a tech cégeket sem, az innovatív, alkalmazkodni képes szektor profitálni tudott a fogyasztói szokások megváltozásából, és a jövőre nézve az is biztató, hogy a nagy IT-cégek az utóbbi években stabil mérlegeket építettek ki.

A járvány leküzdését követően is erősek maradhatnak az úgynevezett „vírusrészvények” is. Ezek olyan társaságok papírjai, amelyek a főként a pandémia miatt megváltozó szórakozási, vásárlási és kapcsolattartási lehetőségekre kínálnak megoldásokat.

A videojáték-gyártók, a streamingszolgáltatók, valamint az online kereskedők részvényei jellemzően alulteljesítenek a pozitív járványügyi hírekre, a negatív híradásokra azonban erősödéssel reagálnak.

A járványhelyzet leküzdését illetően optimista befektetők szemezgethetnek a légitársaságok részvényeiből is, a pandémia hatására bezuhanó szektor a gazdasági nyitással kínálhat vonzó lehetőségeket. Érdemes azonban itt is szelektálni, mivel a járvány után először a szabadidős célú utazások indulhatnak meg, az üzleti célú, valamint az interkontinentális utak iránt csak később állhat helyre a kereslet. Emiatt a fapados társaságok és a belföldi, régiós destinációkat kínáló társaságok kerülhetnek előnybe.

A szektoriális megközelítés mellett érdemes a különböző faktorokat is figyelembe venni a részvénykiválasztásnál. Érezhetően magas – részben a likviditásbőség miatt is – a befektetők kockázati étvágya, ez pedig a kisebb kapitalizációjú, a nagy növekedési potenciállal rendelkező, valamint az aktuálisan felkapott momentumrészvényeknek kedvez, ezekkel érhették el a legnagyobb hozamot a közelmúltban a befektetők. Eközben a defenzív papírok évtizedek óta nem látott mértékben alulteljesítenek.

légiközlekedés részvénykiválasztás vírusrészvények technológia tőzsde kbc equitas
Kapcsolódó cikkek