Pénz- és tőkepiac

Napi ötmilliárd a vállalkozásoknak

A Széchenyi kártya program 19 éves történetében a 2008-as gazdasági összeomlás után a tavalyi koronavírus járvány idején is bizonyította válságállóságát.

A Széchenyi kártya program 19 éves történetében a 2008-as gazdasági összeomlás után a tavalyi koronavírus járvány idején is bizonyította válságállóságát – mondta Krisán László, a Széchenyi kártya programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója. A szakember szerint a program a vállalkozók visszajelzései alapján gyorsan reagál,

tavaly az elsők között sikerült olyan 0 százalékos terméket alkotniuk, amely hatékony segítséget jelentett a lezárások miatt problémákkal küzdő vállalkozások számára.

Az állam kamat és garanciatámogatással tudja enyhíteni a bankok félelmét a hitelnyújtás során, a vállalkozóknak pedig a lehető legkedvezőbb kamat mellett gyorsan, minimális bürokrácia mellett elérhető finanszírozási lehetőséget biztosít a program. Az induló folyószámlahitel mellett a program a válságtermékekkel együtt már 9 különböző hitelfajtát kínál, a finanszírozási összeg már akár 1 milliárd forint is lehet.

A befogadott hitelkérelmek száma meghaladta a 454 ezret. A leszerződött hitelügyletek száma 334 ezer, ezekben 3052 milliárd forintnyi kölcsönt, illetve hitelkeretet biztosított a program a vállalkozásoknak.

Krisán László tájékoztatása szerint jelenleg naponta 5 milliárd, havonta 100 milliárd forintról születik szerződés. Azt, hogy a krízistermékek sikeresek, azt jól mutatja, hogy

míg 2019-ben 24 ezer vállalkozás kapott kölcsönt, addig tavaly 40400 befogadott hiteligényt regisztráltak, ebből harmincezret is meghaladja a folyósított hitelek száma (2019-ben 21 ezer folyósítás történt).

A cégek 1054 milliárd forintnyi hitelt igényeltek, ebből 640 milliárd forint eljutott a cégekhez – 2019-ben 280 milliárd forint volt a folyósítás. Az átlagos hitelösszeg 32 millió forintra nőtt.

A hiteligénylő vállalkozások 81 százaléka mikrovállalkozás, 18 százalék kisvállalkozás volt, és csak az igénylők 1 százaléka közepes cég. Az igénylők között a cégek 36 százaléka nano méretű vállalkozás, 12 százalék családi cégek, 17 százalék az egyéni vállalkozók, és 7 százalék a katás cégek aránya.

Az igénylők 97 százaléka, az igényelt hitelösszeg 95 folyószámla és forgóeszköz típusú terméket keresett, a kölcsön 85 százaléka vidéki cégek számára került folyósításra. Ágazati felosztásban ugyanakkor a KSH által jelzett vállalkozói mixnek megfelelő a hiteligénylések ágazati felbontása – kivételt csak az agrár termékek felülsúlyozása jelenti.

A krízishiteleket igénylő vállalkozások összesen 177 ezer munkavállalót alkalmaznak – mondta a Kavosz elnöke.

Fotó: Pixabay

A termékmix kapcsán Krisán László emlékeztetett: a Kavosz a területi kamarák és a VOSZ szervezeteinek javaslatai alapján tavaly is gyorsan lépett, a már április közepén megjelent az agrár Széchenyi kártya plusz krízis változata, amely 1-2 évre maximum 200 millió forintos hitelösszeget biztosított folyószámlahitelként a vállalkozóknak. Az érdeklődés hatalmas volt, ezért a Kavosz felgyorsította a többi termék fejlesztését és május elején bemutatta a további 6 krízishitel termékét. A krízistermékek 0-0,5 százalékos fix kamatozással érhetőek el.

Folyószámlahitel+ 2 évre 0,1 százalékos kamattal

A Széchenyi munkahelymegtartó 2 évre szóló lehetőség, maximum 750 millió forintos finanszírozás segíti a cégeket 0,1 százalékos kamatozás mellett.

A krízishitelek között a 0,2 százalékon elérhető, 3 évre szóló szabadfelhasználású forgóeszközhitel lett a legsikeresebb termék. Arra is módot teremtettek, hogy a termék hitelkiváltásra is használható legyen.

Decemberig ugyancsak mód volt arra, hogy a beruházási hitel termék is felhasználható legyen hitelkiváltásra, 2021-ben azonban erre a célra már nem vehető fel, a tavaly 100 millió forintról 1 milliárd forintra emelt összegű, évi 0,5 százalékos kamatozású kölcsön. Azt, hogy szükség volt a keretösszeg emelésére, azt jól mutatja, hogy kiszélesített felhasználási lehetőséggel bíró termék esetében volt már igény a maximális hitelösszegre.

A tavaly szintén beruházási hitelcéllal bővülő agrár kártyához hasonlóan szektorális terméknek minősül a Széchenyi turisztikai kártya, amely 3 éves folyószámlahitelként működik, 250 millió forintos felső határral.

Krisán László emlékeztetett:

a banki kockázatokat csökkentette, hogy a hitelek mögötti 80 százalékos kamattámogatás 90 százalékra emelkedett, emellett az EU a támogatástartalom maximumát (de minimis) a korábbi 70 ezer euróról 800 ezer euróra emelte, s most zajlanak a tárgyalások az értékhatár 1,6 millió euróra emeléséről.

Krisán László hangsúlyozta: a krízishitelek június végéig állnak rendelkezésre, de zajlanak a tárgyalások a felhasználási lehetőség meghosszabbítására. A Széchenyi kártya hiteleket 200 kamarai és VOSZ irodában, illetve 9 kereskedelmi bank hálózatában lehet igényelni, de a Kavosz most tárgyal újabb 2 pénzintézettel a csatlakozásról.

kedvezményes hitel Széchenyi kártya
Kapcsolódó cikkek