Pénz- és tőkepiac

Vételi erő érkezhet a fémek piacára

A fémek piacán további nagy lökést adhat az a tény, hogy Joe Biden visszaléptette az USA-t a párizsi klímaegyezménybe.

Az elemzői konszenzus általánosan optimista a 2021-es évre vonatkozóan az árupiacokkal kapcsolatban, azonban a fémek piacán további nagy lökést adhat az a tény, hogy Joe Biden visszaléptette az Amerikai Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe, valamint további intézkedéseket vezetett be a megújuló energiák és az elektromos autók támogatására. Ezek az iparágak a platina, a palládium és a lítium legnagyobb felvevői közé tartoznak, akár az akkumulátorokra, akár a nap- vagy szélerőművekre gondolunk. Jelentős felhasználó továbbá a „hagyományos” autóipar is, ahol a platinát és a palládiumot nagyobb mennyiségben használják katalizátorként.

A dinamikus keresletbővülés mindemellett korlátozott kínálattal találkozik. A kitermelés egy jelentős része a Dél-afrikai Köztársaságban összpontosul, és kifejezetten költséges új bányák után kutatni, ezért a kínálat jelentős bővülésére nem számíthatunk. A kereslet tovább emelkedhet, azonban a lítium esetében az akkumulátoripar komoly kutatási projekteket finanszíroz olyan ötvözet előállítása érdekében, amely helyettesítheti a lítiumot. Eddig nincsenek jelentős eredmények, így várhatóan tovább élénkül a lí­tium iránti kereslet.

Technikailag a platina grafikonja a legvonzóbb, ugyanis az elmúlt években a 800–1150 dolláros sáv között mozgott az árfolyam. Azonban a megemelkedett keresletnek köszönhetően áttörheti az 1150 dolláros ellenállást az árfolyam, és a 2014-es 1400–1600 dolláros sávba érkezhet. A palládium a keresletbővülésnek köszönhetően új történelmi csúcsokat célozhat, és tartósabban maradhat a 2500 dolláros árszint fölött.

A tőzsdei termékek palettája is kifejezetten széles. A platina és a palládium esetében több ETF – különböző devizanemekben –, valamint közvetlen árutőzsdei határidős kontraktus is elérhető. A lítium esetében azonban csak a New York-i tőzsdére bevezetett LIT tőzsdén kereskedett alap érhető el.

platina
Kapcsolódó cikkek