Pénz- és tőkepiac

Az emelkedő hozamok megint elmosták a részvénypiacokat

Vajon mit mond ma esti beszédében Jerome Powell Fed elnök?

Szerdán megint beadták a részvényeket a tengerentúli tőzsdéken, miután az amerikai 10 éves állampapír-piaci referenciahozam 1,40 százalékról felszökött 1,48 százalékra.

Az S&P 500 index 1,31 százalékot, a Dow Jones 0,39 százalékot, míg a Nasdaq Composite 2,7 százalékot süllyedt. A hajnali ázsiai kereskedésben is negatív volt befektetői hangulat, a Nikkei 2,17 százalékkal, a Hang Seng 2,42 százalékkal, míg a Shanghai Composite 1,59 százalékkal csúszott lejjebb.

Fotó: Shutterstock

A befektetők a ma esti, hazai idő szerint 18 óra 5 perckor kezdődő, Jerome Powell beszédre várnak, s arra kíváncsiak, hogy a Fed milyen válaszokat adna a hozamemelkedésre – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: megkezdődtek a találgatások arra vonatkozóan, hogy már a következő, március 17-én végződő kamatdöntő ülésen bejelenthetnek valamilyen intézkedést.

Az amerikai döntéshozók egyelőre nyugtatni próbálják a piaci szereplőket, azt hangsúlyozva, hogy a hozamemelkedés a gazdasági kilátások javulása, nem pedig az inflációs félelmek erősödése miatt történik.

Tegnap Patrick Harker, a Fed philadelphiai vezetője jelezte, hogy nem látja az túllövésének jeleit, viszont 5-6 százalékkal növekedhet az amerikai gazdaság a második félévben. A döntéshozó azt is leszögezte, hogy 2022-ben szerinte nem várható kamatemelés.

kötvénypiac hozamemelkedés Fed Jerome Powell
Kapcsolódó cikkek