Pénz- és tőkepiac

Csak a Goldman és a Morgan kapcsolt

A két amerikai bankház azonnal elszigetelte a toxikus Archegos pakettet.

A Wall Street Journal szerint a Goldman Sachs Group és a Morgan Stanley a többi érintett nagybankot megelőzve kezdték meg az Archegos Capital Management eszközeinek likviditálását, még mielőtt a veszteségek nagysága nyilvánvalóvá vált volna. Így sikerült limitálni veszteségeiket a bajba jutott hedge fund részvénycsomagjának „eposzi méretű” felszámolása során.

A nagybankok közül érintett a Goldman, a Morgan, a Credit Suisse Group, a Nomura Holdings, a UBS Group AG és a Deutsche Bank.

Bár az Archegos már múlt csütörtökön egyeztetett az elsődleges brókerként eljáró bankokkal, valójában csak a Goldman és a Morgan kapcsolt azonnal, és az amerikai tőzsdei lap szerint egymással versengve kezdtek az Archegos pakett likvidiálásához.

A Goldman olyannyira sikeresnek tartja a veszteségek elszigetelését, hogy azok hatása „elhanyagolható” lehet a negyedéves jelentésben.

Fotó: Timothy A. CLARY / AFP)

Szerdán foglalkozik az üggyel az amerikai szabályozó hatóságok Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanácsa. Előzetesen egyik tanácsadójuk a Long-Term Capital Management 1998-as bukására emlékeztetett, amikor a válság valódi mérete csak azt követően tárult fel, amikor a tőzsdefelügyelet megszállta a fedezeti alap irodáit.

Az Archegosnak hitelező bankok közül a legnagyobb veszteséget a Nomura szenvedte el, részvényei a hétfői tokiói kereskedésben több mint 15 százalékot estek.

Ekkora napon belüli zuhanásra a japán bankrészvénynél 2009 óta nem volt példa. Az extrém zuhanás azzal magyarázható, hogy a japán bankház 2 milliárd dolláros veszteséget kénytelen leírni, miközben a teljes kapitalizációja 17 milliárd.

A Wall Street Journal arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagy Wall Street-i bankházaknak nincs információjuk arról, hogy mivel foglalkozik a konkurencia a szomszéd irodában. Így a hedge fundok kijátszhatják egymással szemben a hitelezőket.

Goldman Sachs Morgan Stanley
Kapcsolódó cikkek