Pénz- és tőkepiac

Fiktív hitelszerződésekkel trükköztek

27 ember adataival éltek vissza és 4,4 milliós kárt okoztak a csalók.

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség három ember ellen, mert csaknem harminc személy adataival visszaélve, fiktív hitelszerződésekkel több mint négymillió forint kárt okoztak egy pénzintézetnek – adta hírül a Baranya megyei főügyész csütörtökön.

Varga-Koritár György közölte:

a vádlottak – egyikük egy kis összegű, rövid lejáratú kölcsönök nyújtásával foglalkozó hitelintézet kereskedelmi munkatársa – 2016-ban határozták el, hogy mások adatainak felhasználásával a hitelintézettel szerződést kötnek, majd a felvett pénzt egymás között elosztják.

A valótlan szerződések megkötése előtt az egyik vádlott ellenőrizte, hogy a kiszemelt hitelfelvevők hitelképesek-e, majd elkészítették a szerződéseket, amelyeket sok esetben tanúként és a szerződő nevében is aláírtak.

Fotó: Getty Images

Egyes szerződések esetében a vádlottak kezdetben egy ideig törlesztették a hiteltartozást azért, hogy csalásukat a pénzintézet minél később észlelje, és további hiteleket tudjanak felvenni újabb hamis szerződésekkel.

A vádlottak 2016 novembere és 2017 áprilisa között huszonhét ember adataival éltek vissza,

a fiktív hitelszerződésekkel csaknem 4,4 millió forint kárt okoztak a pénzintézetnek.

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a három feltételezett elkövető ellen a Pécsi Járási Ügyészség – olvasható a közleményben.

hitelcsalás Pécsi Járási Ügyészség
Kapcsolódó cikkek