Pénz- és tőkepiac

Jöhet a három számjegyű olajárfolyam

Hosszútávon továbbra is kecsegtetők a fekete arany kilátásai.

A Pfizer–BionTech-vakcina tavaly november 9-i bejelentése óta hatalmas, több mint 60 százalékos emelkedésen van túl az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI árfolyama, ám ez még csak a kezdet lehet. Az átoltottság növekedésével a piac jó esetben akár már 2022 folyamán visszaállhat a járvány kitörése előtti fogyasztási szintre.

A teljes olajpiaci feltámadáshoz azonban a légi közlekedési szektornak is talpra kellene állnia, ugyanis a kerozinfogyasztás nagyon hiányzik még az olajpiacnak.

A válságból először kilábaló Kína olajfelhasználása már a járvány kitörése előtti szint felett van, és az ázsiai gazdaságok jövőbeni intenzív GDP-növekedése megnyilvánulhat olajkeresletük bővülésében is.

Hosszútávon továbbra is kecsegtetők a fekete arany kilátásai, mivel a kereslet helyreállása elégtelen kínálattal találkozhat az elmúlt időszak alulinvesztálásai miatt – ami a zöldítési törekvésekből és a koronavírus-járvány okozta költségcsökkentésekből fakad –, illetve még sok befektető emlékezetében élhet intenzíven a tavaly márciusi szaúdi–orosz olajárháború, ami szintén elrettentheti a potenciális tőkét a szektortól. Mindezek hatására egyre többször jelenik meg a médiában a három számjegyű olajár prognózisa, és ezt erőteljesen támogathatja az OPEC+ politikája is: eszerint újra a magas árak mellett állhat ki a kartell, miután az Egyesült Államok palaolaj-termelése nagy valószínűséggel nem fog jelentősen növekedni az áremelő intézkedések következtében.

Könnyen előfordulhat olyan helyzet, hogy a világ lassabban fog átállni a fosszilis energiahordozókról a környezetbarátabb megoldásokra, ezáltal pedig pár év múlva elégtelen kínálattal találkozhat a piac.

A mostani korrekciós hullámot vételekre lehet érdemes kihasználni. Ha sikerülne a legutóbbi alacsonyabb csúcsot meghaladnia az árfolyamnak, akkor 62 dollárnál érdemes pozíciót felvenni, míg a stopszintet a legutolsó mélypont és az 50 napos mozgóátlag alá, 56,9 dollárra javasolt állítani. A pozíciót 75 dolláros szintnél érdemes zárni, ezzel kedvező, 2,6:1 arányú hozam-kockázat arányt lehet megcélozni.

WTI olajárak
Kapcsolódó cikkek