Pénz- és tőkepiac

Osztalékot csökkent a BMW

Az év utolsó negyedében már jobbára javultak a BMW eredményei, ám éves szinten közel egynegyedével csökkent a cég nettó nyeresége.

A BMW a negyedik negyedévben csupán kismértékben tudta ledolgozni az első kilenc hónap eredményromlását. Az utolsó negyedévben a prémiumgyártó éves üzemi eredménye az előző év azonos időszakához mérten 5,8 százalékkal, 2,2 milliárd euróra csökkent, ám ezzel felülmúlta az elemzői konszenzust. Az első három negyedévben még 50 százalékos volt a mínusz.

A bajor konszern nettó nyeresége októbertől december végéig a kínai értékesítéseknek köszönhetően még egyötödével növekedett is, és elérte az 1,68 milliárd eurót.

A 29,5 milliárd eurós bevétel is szerényen bár, de bővült.

Fotó: Dasril Roszandi/NurPhoto

Összességében 2020-ban a társaság forgalma 5 százalékkal, 99 milliárd euróra romlott, a kulcsjelentőségű prémiumautó-üzletág bevételei viszont nem kevesebb, mint 12 százalékkal zsugorodtak. Az üzemi eredmény egyharmadával 4,8 milliárd euróra, az adózás utáni profit pedig 23 százalékkal 3,9 milliárd euróra zuhant.

A cég egy részvényre jutó nyeresége 5,73 eurót tett ki.

„Sikeres költségcsökkentésen vagyunk túl, állandó ráfordításainkat éppúgy vissza tudtuk fogni, ahogy befektetéseinket is mérsékeltük, aminek következtében idén nyereségességi fordulatot tudunk végrehajtani – kommentálta a jelentést Nicolas Peter pénzügyi igazgató.

A BMW a profitcsökkenés miatt a tavalyi 2,5 euróról, 1,9 euróra faragja le éves osztalékát. A társaság részvényei a hírre több mint 3 százalékkal, 79 euró alá gyengültek.

autógyártó bajor prémium autó BMW
Kapcsolódó cikkek