Pénz- és tőkepiac

Száguld a kerékpáros Accell papírja

A járványhelyzet miatti lezárásokból jó néhány szektor profitálni tudott, köztük a kerékpáripar is.

A járvány szinte minden szektorban éreztette hatását, de a lezárások bizonyos termékekre és szolgáltatásokra meg is növelték a keresletet, és ebből jó néhány szektor profitálni tudott, köztük a kerékpáripar is.

Már a nyáron látható volt, hogy a korábbi évekhez képest jóval erősebb a kereslet a kerékpárok iránt, a koronavírus okozta átmeneti leállások és a kiugró kereslet pedig alkatrészhiányt teremtett.

Nem ritka, hogy egy új modell esetében akár féléves várakozási idővel is számolni kell. A helyzet befektetői szemmel nézve is érdekes (hasonlóan például az autóiparban mutatkozó csiphiányhoz), és a gyorsjelentési szezon pontos képet ad arról, mi zajlott az iparágban tavaly.

A holland Accell Group Európa egyik legnagyobb kerékpár- és alkatrészgyártója. Márkái közé tartozik a Haibike, a Winora, a Ghost, a Lapierre vagy az XLC-alkatrészek. Tavaly a vállalat 17 százalékkal növelte eladásait, annak ellenére, hogy néhány hónapig sok viszonteladó zárva volt, az eladások nagyobb részét pedig az elektromos kerékpárok teszik ki.

A járványhelyzet továbbra is érinti az ellátási láncokat, és a keresletben egyelőre nem látszik érdemi visszaesés a vállalat előrejelzése szerint. A kihívást a szektorban az egyre növekvő szállítási határidők és az alkatrészhiány teremti, az előrendelésekből viszont az látszik, hogy

az idén is kiemelkedő eladás várható.

Az e-kereskedelem növekvő jelentősége egyértelmű. A szabadidő-tevékenységek mellett a városi mobilitás átalakulása is növekvő keresletet teremtett például a teherszállításra is alkalmas kerékpárokra.

A cég pénteken tette közzé a gyorsjelentését.

A várakozásokat felülmúló bevételekről és a 2019-es 59 millió eurós adózott eredmény után több mint 70 milliós profitról számolt be.

A vállalat 2020-ban 897 ezer kerékpárt adott el, és idén várhatóan tovább növekedhet a darabszám, miközben áremelésekre is számítani lehet. A árfolyama a múlt héten új történelmi csúcsra emelkedett a kedvező eredmények hatására.

Accell kerékpáripar koronavírus lezárások
Kapcsolódó cikkek