Pénz- és tőkepiac

A vakcinahelyzeten vérezhetnek el a feltörekvő piacok

A fejlődő piacok felzárkózása megtorpanhat a vakcinák egyenlőtlen elosztása miatt.

Ahogy a koronavírus-járvány legújabb hulláma végigsöpör a fejlődő országokon, a vakcináció pedig számos országban egy helyben topog, egyre mélyül a szakadék a fejlett és a feltörekvő tőkepiacok teljesítménye között. A kevésbé fejlett országok tőzsdeindexei főként a vakcinahiánytól való félelem következtében kezdtek már március közepe óta lemaradozni a nyugati börzék teljesítményétől – írja a Bloomberg. Mind több befektetőben merül fel az aggodalom, hogy az oltási kampányok elhúzódása visszaüthet a gazdasági növekedésre is.

Ki is vontak a feltörekvő piaci alapokból április harmadik hetében 1,3 milliárd dollárt, ami 3 havi csúcs.

A JPMorgan éppen a múlt héten figyelmeztetett, hogy az amerikai gazdaság növekedése a második negyedévben rég nem látott mértékben fogja lehajrázni a fejlődő országokét az említett ok miatt.

A baj azonban nem jár egyedül. Nemcsak a vakcinahiány kínozza a szegényebb ázsiai, afrikai és latin-amerikai gazdaságokat, de újra felerősödtek a félelmek a hatalmas adósságterhek, a külső sérülékenység, a pénzügyi fegyelem gyenge foka, az inflációs nyomás és a deviza instabilitása miatt is – nyilatkozta az amerikai hírügynökségnek Mohammed Elmi, a londoni Federated Hermes portfóliómenedzsere, aki egyébként az ezeken a piacokon mégis szerencsét próbálni kívánó invesztoroknak azt javasolja, az Egyesült Államok piacához közvetlenül kapcsolódó gazdaságokra – mint amilyen például Mexikó – koncentráljanak.

Fotó: Getty Images

Ha az MSCI-indexekre vetünk egy pillantást, akkor is szembeötlő, hogy míg a fejlett piaci indexek átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az idén ez idáig, feltörekvő párjaik csupán 5 százalékra voltak képesek.

A 2008-as pénzügyi világválság után pont fordított volt a helyzet.

A Bloomberg globális vakcinahelyzetet követő oldala szerint amúgy a Covid–19-oltások több mint harmada a világ 27 leggazdagabb országába került, amelyek lakossága a világ népességének csupán 11 százalékát teszi ki. Az egyenlőtlen elosztás legfőbb áldozata pedig az emberiség 18 százalékának otthont India, amely mostanra a harmadik – eddigi legpusztítóbb – pandémiás hullám epicentrumává vált.

A fejlődő piacokat elemző EPFR Global szerint az indiai részvényalapok április harmadik hetében az utóbbi év legnagyobb tőkekiáramlását szenvedték el, a rúpia pedig az elmúlt 4 héten 3,5 százalékot zuhant. Jon Harrison, a TS Lombard feltörekvő piaci stratégája arra is figyelmeztet, hogy a dollár várható erősödése tovább nehezítheti majd a felzárkózni kívánó gazdaságok helyzetét.

vakcina fejlett piac felzárkózás feltörekvő gazdaságok
Kapcsolódó cikkek