Pénz- és tőkepiac

Az AbbVie-től 64 millió dolláros royalty járhat a Richternek

Az AbbVie a jól sikerült jelentés után megemelte éves profitvárakozását is.

Az AbbVie 346 millió dolláros forgalmat bonyolított le a Richter Gedeon által fejlesztett Vraylarból az első negyedévben.

Az összeg alapján a Richter nagyjából 64 millió dolláros royaltyra számíthat, ami a jelenlegi árfolyamon körülbelül 19 milliárd forintnak felel meg.

Fotó: Faludi Imre / MTI

Az AbbVie 346 millió dolláros forgalmat bonyolított le a Richter Gedeon szabadalma alapján az I. típusú bipoláris betegség mániás, kevert vagy depressziós epizódjainak kezelésére alkalmazott Vraylar gyógyszerből az első negyedévben. Ezt a bevételt alapul véve a Richter nagyjából 64 millió dolláros royaltyra számíthat, ami a jelenlegi árfolyamon körülbelül19 milliárd forintnak felel meg.

A cariprazine hatóanyagú antipszichotikum értékesítése ugyan elmarad a tavalyi negyedik negyedévben elért 401 millió dollártól, azonban általában az első negyedévben a legalacsonyabb a kereslet a gyógyszer iránt. Az előző év azonos időszakában – amikor az AbbVie még nem konszolidálta a Richter eredeti partnerét, a szintén amerikai Allergan gyógyszergyártót – 277 milliós árbevételt termelt Vraylar.

Idén az AbbVie 1,8 milliárd dolláros forgalmat tervez az orvosságból.

Az egyebek között a Botoxot is portfóliójában tartó AbbVie nettó bevétele az év első negyedében egyébként több mint 50 százalékkal nőtt év/év bázison, és meghaladta a 13 milliárd dollárt, 200 millió dollárt verve a piaci várakozásra. A cég egy részvényre jutó korrigált nyeresége (EPS) 2,95 dollárt tett ki, vagyis 12 centtel többet, mint amit a Wall Streeten vártak.

A tengerentúli vállalat a jól sikerült jelentést követően 5 centtel megemelte várható éves EPS-ét is, amelyet most már 12,37-12,57 dollárra becsülnek. Az idén eddig 5 százalékkal dráguló AbbVie-részvények pénteken előző napi záróértékük közelében, valamivel 111 dollár fölött kezdték a kereskedést.

royalty Vraylar AbbVie Richter
Kapcsolódó cikkek