Pénz- és tőkepiac

Az Alibaba alapítója a mellényzsebéből kifizethetné a rekordbüntetést

Négy éve nem látott raliba kezdtek a kínai óriásvállalat letéti jegyei hétfőn a New York-i tőzsdén, azt követően, hogy a céget rekordbírsággal sújtották.

Még egy ilyen nap és Jack Ma mellényzsebből kifizetheti az Alibaba csoportra versenyellenes magatartásért kirótt 2,8 milliárd dolláros rekordbírságot.

Az általa alapított e-kereskedelmi óriásvállalat letéti jegyei a hétfői New York-i kereskedésben 9,3 százalékkal drágultak a kínos ügy lezárását követő fellélegzésnek köszönhetően. Ilyen ralira négy éve nem volt példa.

Tudomásul vette, de nem tart a rekordbüntetés negatív hatásaitól az Alibaba

A Kínában valaha kiszabott legmagasabb összegű trösztellenes bírsággal sújtották a céget.

Ezzel Jack Ma vagyona a Bloomberg számításai szerint 2,3 milliárd dollárral 52,1 milliárd dollárra nőtt. Az Alibaba és személyesen Ma meghurcolása jelentős vagyoneróziót eredményezett, az üzletember tavaly még Kína leggazdagabb polgárának mondhatta magát, de mára visszacsúszott a harmadik helyre a Nongfu Spring céget birtokló ásványvíz-császár Zsong San San és az internetes szolgáltatásokra építő Tencent Holdings alapítója, Pony Ma mögé.

Táplálta a befektetői optimizmust, hogy radikális, a stratégiát gyökeresen átíró átalakítást nem rendelt el a kínai versenyhatóság.

Az Alibaba nem volt rest meleg hangú nyílt levélben világgá kürtölni, mennyire hálás az időben jött figyelmeztetésért és hogy Peking támogatása nélkül nem tartana ott, ahol.

Jack Ma
Fotó: Mike CLARKE / AFP

Az udvarlás megkönnyítheti az utat az Alibaba leányvállalata, az Ant Group részvényeinek tőzsdei bevezetése előtt. A 37 milliárd dollárosra taksált IPO-t tavaly novemberben, a start előtt két nappal kellett visszalőni pekingi nyomásra.

A fintech társaság számára kedden a központi bank előírta, hogy pénzügyi szolgáltató vállalatként regisztrálja magát, így szerteágazó tevékenysége gyakorlatilag a bankokra vonatkozó, sokkal szigorúbb szabályozás alá esik majd.

Ez a korábbi túlértékeltségén és a népszerűségén is mély nyomot hagyhat, viszont transzparenssé teszi a céget. A bejelentésig kedden 3,5 százalékkal drágult az Alibaba részvénye a hongkongi tőzsdén, majd onnan visszacsorogva 1,5 százalékos pluszban zárt. Azaz a bírságpénz árfolyam-emelkedésből még nem jött össze.

trösztellenes eljárás bírság IPO tőzsde Alibaba Jack Ma Ant Group
Kapcsolódó cikkek