Pénz- és tőkepiac

Az ÁSZ szabályosnak találta az MNB gazdálkodását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere szabályszerű volt 2018-ban és 2019-ben – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A gazdálkodás keretei megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. A jegybank pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége támogatta a pénzügyi közvetítőrendszer szabályszerű működését, a fogyasztói érdekek védelmét. A Magyar Nemzeti Bank intézkedési tervében foglalt feladat végrehajtása elősegítette a pénzügyi közvetítőrendszer stabil és biztonságos működését.

A 2018–2019 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzés a Magyar Nemzeti Bank alapfeladatai közé nem tartozó tevékenységei és gazdálkodása tekintetében értékelte, hogy az MNB irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere működését biztosították-e; az MNB gazdálkodásának keretei megfeleltek-e a jogszabályi előírásoknak, a pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenységének szervezeti kereteit kialakították-e. A kapcsolódó utóellenőrzés célja pedig annak értékelése volt, hogy a korábbi, 18 179. sorszámú számvevőszéki jelentésben foglalt megállapításokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az MNB végrehajtotta-e.

Az ÁSZ megállapította, hogy az MNB irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszerének működése szabályozott és szabályszerű volt. Szervezeti felépítése összhangban volt a jogszabályi előírásokkal. A felügyelőbizottság és a belső ellenőrzés szabályszerűen látta el tevékenységét. Az MNB a többségi tulajdonában álló Pénzjegynyomda Zrt. feletti tulajdonosi joggyakorlása során szabályszerűen járt el.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az MNB gazdálkodásának kereteit a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki. A pénzügyi évek kezdete előtt éves tervét a jogszabályi előírások szerint készítette el, ebben a működési költségeket és a beruházásokat az alapvető és egyéb feladatai vonatkozásában elkülönítetten, részletes formában mutatta ki. Az alapfeladatai közé nem tartozó tevékenységei és gazdálkodása tekintetében az átláthatóságot biztosította, mivel a tevékenységével kapcsolatos beszámolási és tájékoztatási kötelezettségét a jogszabályi előírások szerinti tartalommal és gyakorisággal teljesítette.

Az MNB a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatok ellátásának szervezeti kereteit a jogszabályokkal összhangban alakította ki, a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatban pedig biztosította a kapcsolódó szabályozási háttér kialakítását.

A Pénzügyi Békéltető Testület szervezeti keretei és működése a jogszabályi előírásoknak megfelelt. A pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletéhez kapcsolódó eljárások elősegítették a pénzügyi rendszer szereplőinek szabálykövető magatartását.

Az MNB a korábbi, 18 179. sorszámú számvevőszéki jelentésben foglalt megállapításokkal összhangban készített intézkedési tervében foglaltakat az előírt határidőben végrehajtotta, ezzel hozzájárult a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzéséhez.

ÁSZ Magyar Nemzeti Bank ELLENŐRZÉS MNB Állami Számvevőszék jegybank
Kapcsolódó cikkek